Начало/Мая Манолова: Няма да правя партия, но продължавам да дишам във врата на едноличната власт

Мая Манолова: Няма да правя партия, но продължавам да дишам във врата на едноличната власт

06.11.2019

“Няма да правя партиен проект. Знам, че има огромни страхове и притеснения. Тези дни беше уволнена журналистка от телевизия във Варна, защото задала неудобен въпрос на новоизбрания стар кмет. Днес ще подкрепя протеста на медицинските сестри. Ще продължа да дишам във врата на едноличната власт.

С моя екип обмисляме да направим гражданска инициатива за свобода на словото, честни избори, съдебна реформа и ще стъпим на демократични ценности.” Това заяви тази сутрин по БТВ Мая Манолова.

“Аз и екипът ми бяхме подложени на кална кампания, победиха ни с малко - само ромският вот дава преднина на г-жа Фандъкова с 2,9 процента”, подчерта Манолова и посочи, че в съда ще се докажат манипулациите.

Тя изрично благодари за подкрепата на десните, на БСП, на центъра и на непартийните граждани, които са гласували за нея. “Ако не си демократ, какво значение има какъв си”, отговори тя на въпрос за подкрепата на левите и десните в София за нея и добави, че демократичните леви и демократичните десни, заедно с демократично мислещите граждани са застанали зад нея. “Управлението на София не е дясно, а задкулисно. Десни ли са ромите, които масово подкрепиха г-жа Фандъкова“, попита реторично Манолова.

“Най-важният знак от тези избори беше, че едноличната власт може да бъде победена. Тя се пропука. Малко не достигна да победим едноличната власт на Борисов, която се задържа с именно тези методи на фалшификации и манипулации, и то не само в София, а в цялата страна. Второ, демократично мислещи десни и демократично мислещи леви хора, партии и граждани, да се обединят заедно срещу едноличната власт, и това е важен знак”, каза Манолова.

“Разликата ни с г-жа Фандъкова според ЦИК е под 5%, според нашето паралелно преброяване е под 3%”, посочи още тя и допълни, че има разлика между протоколите, изготвени в СИК, и протоколите, качени на сайта на ЦИК. Те не са били затваряни в пликове, както пише в закона, а са били отваряни от сътрудници – служители на столичната администрация – които са дописвали и пренаписвали каквото трябва.

“А нашите наблюдатели и представители не бяха допуснати до зала "Арена Армеец", каза още Манолова. Тя показа и празни и поправени протоколи, с подпис и печат, както и такива, подписани с възражения от членовете на комисиите по места.

Показа и секции, в които 100% от гласовете са дадени за Йорданка Фандъкова, а след възражения на щаба на Манолова резултатите са били въвеждани коректно. Тогава са се виждали 50% срив в гласовете за Фандъкова.

По повод недопускането на председателя на ИК Никола Вапцаров до "Арена Армеец" в нощта на изборите, Манолова каза, че е абсолютен прецедент да се иска председателят на Инициативния комитет сам да пише на себе си пълномощно. “Това е пълен абсурд“, подчерта тя.

”Това са безобразия, фалшификации на изборите, безобразно купуване на гласове”, посочи още Манолова. “Не очаквах, че е възможно в София така да се купуват гласове и така да се спечелят избори”, каза тя. И допълни, че са се купували също и в “Обеля”, във “Факултета”, в “Подуяне”, в ромските секции, на улицата, пред магазини. “Пуснахме десетки жалби, а правоохранителните органи не си мръднаха пръста”, добави още тя.

“Държава, която може да си позволи 100 хиляди души разлика между първи и втори тур в изборните списъци, да изтекат данните на 5 млн. души от НАП, да се приемат за законни празни протоколи от изборите с мокър печат и подпис, не може да прави честни избори. Затова пускаме жалбата си в съда. Не става дума за мен, а за върховенство на закона и справедливост”, подчерта бившият омбудсман.

“Да, ще искаме касиране на изборите. Ще внесем жалбата в петък или понеделник, извадили сме десетки нарушения в документите с цел това да бъде разобличено, показано на хората и повече да не се повтаря”, добави още Манолова.

“Никой от нас не си позволи да компенсира преднината на г-жа Фандъкова с манипулации, фалшификации, купуване на гласове или нечестни практики, с агресия, лично дискредитиране. Изборите в София дадоха знак, че едноличната власт на Борисов може да бъде победена и това става с обединение между леви и десни, между граждани и партии. Партийните пристрастия останаха на заден план. В тези избори левите и десните си подадоха ръка, изградиха мост”,  каза още Манолова.

Мая Манолова обеща да инициира форум с всички участници на изборите, за анализ на порочните практики при купуването на гласове и с искане за конкретни мерки срещу тези практики.

 

Видео тук: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/manolova-njama-da-pravja-partija-a-grazhdanska-iniciativa-za-borba-za-demokratichnite-cennosti.html

Тагове: Новини