Начало/Мая Манолова от Изправи се България: Призоваваме служебното правителство да започне разговори с Газпром при три условия

Мая Манолова от Изправи се България: Призоваваме служебното правителство да започне разговори с Газпром при три условия

16.08.2022

Виждаме сериозен обрат в поведението на геополитическите ни тигри, като Асен Василев с изказването му през последните дни. Не изключвам и останалите партии от Четворната коалиция, заедно с партията на Нинова. Тя си затвори очите при прекратяването на доставките от „Газпром“.Няколко месеца по-късно, когато не са във властта запяха друга песен. Дадоха си сметка, че България я чака тежка зима при несигурни и супер скъпи доставки на газ, а домакинствата ще загубят доходи, спестявания и работа. Загуби ще претърпят и фирмите. Ние имаме ясна позиция как да се реши кризата с газа, завещана ни от Четворната коалиция.“ Това каза по БНТ, лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова. Тя беше категорична, че ни грози опасността да платим огромна неустойка, заради неспазване на договора с Газпром.

Ние, от „Изправи се България“ призоваваме служебното правителство да започне преговори с Газпром, но да постави три условия. Първото е категоричен отказ от Газпром да ни предявява претенции за неустойки. Второто-доставките, които няма да можем да вземем по клаузата „вземи, или плати“ до края на годината, когато изтича договорът, да се разсрочат за зимните месеци, когато ни чака студ. И третото е да се предоговори цената за доставки на газ, която бе оскъпена още от Бойко Борисов и Теменужка Петкова“, категорична беше Мая Манолова.

Манолова обърна внимание на служебното правителство, че е напълно възможно Булгаргаз да се превърне в КТБ. „Дружеството е докарано дотам, че следващото му ръководство може да изгаси лампите“.  

Лидерът на „Изправи се България“ беше категорична, че българите трябва да получат компенсации, заради високите енергийни сметки. Тя се аргументира, че според европейско изследване от 2016 година, енергийно бедните у нас са били 30%, а сега над 60%. „Европейската дефиниция за енергийна бедност е, когато човек дава над 10% за енергия“.

Манолова изрази убеждение, че за „Изправи се България“ и за хората в страната е важно в парламента да има истинска лява политическа алтернатива - социална партия, съставена от бойци, която да се погрижи за хората в условията на тежки кризи, да им окаже подкрепа. „Те да преборят монополистите и олигарсите, да ги разобличат, да спрат схемите им. Освен тази, да водят битка и за повишаване на доходите на българите, за правата им и тяхната сигурност. Ние сме доказали, че сме биткаджии, които могат да свършат тази работа. Затова очакваме хората да гласуват в своя полза, за тези, които могат наистина да свършат работа, а не за онези, които във властта правят безкрайни компромиси, за да си запазят постовете, а излизайки от управлението се сещат колко са непримирими към неправдите", заключи Мая Манолова. 

Тагове: