Начало/Мая Манолова: От 1 октомври пенсионерите ги очаква нова лъжа. Само една трета ще получат символичен ръст на доходите

Мая Манолова: От 1 октомври пенсионерите ги очаква нова лъжа. Само една трета ще получат символичен ръст на доходите

25.09.2022

„Поредната лъжа за пенсионерите ще се случи от 1 октомври. Призовавам пенсионерите да си погледнат разпорежданията от НОИ, за да видят третата поредна лъжа на Четворната коалиция към пенсионерите. Те обещаха и се похвалиха с преизчисление на пенсиите, но всъщност малко повече пари ще получат само една трета от пенсионерите. А най-уязвимите – хората с увреждания няма да получат и стотинка повече.“

Това заяви Мая Манолова, лидер на Изправи се България в студиото на БНТ.. Според нея над 1 млн. български пенсионери реално живеят с доходи под прага на бедност и над 700 000 души работещи бедни. Тя попита реторично как е възможно да има уж социална партия в управлението на страната, която да остави толкова българи с мизерни доходи. На този фон бе определен като нелеп дебатът между доскоро управлявалите коалиционни партньори, кой е вдигнал пенсиите на хората – „Толкова ги е вдигнал, че е оставил 1.1 млн. пенсионери под прага на бедност. Това е геноцид!“ – възмутено коментира Манолова. Тя призова социалния министър да коригира решението за прага на бедност като го разкритикува заради периода на данните, съобразно който се определя. Според експерти от Изправи се България прагът на бедност в България е 569 лв. , а не изчислените 504 лв за следващата година.

„В следващия парламент има нужда от партия, която за се застъпва за ощетените“ – това каза лидерът на Изправи се България в интервю в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ тази сутрин. Мая Манолова направи кратък обзор на проведената кампания до момента като подчерта, че вместо обещания от Изправи се България реализираха дела с конкретни действия – „Помогнахме на малките картофо-производители да получат помощ от държавата, спасихме дребния бизнес на няколко предприятия като дюнерите „Фантазия“ в Красно село, разобличихме монополиста Топлофикация за надписани сметки на столичани с 20% ДДС и тези фактури бяха анулирани и намалени, накарахме министъра на енергетиката да започне преговори с Лукойл Нефтохим за намаляване цената на бензина и дизела“.

От Изправи се България доказаха, че могат да решават проблеми и слоганът „Гласувай полезно“ е призив именно към избирателите да дадат своя вот за онази партия, която е близо до тях в трудностите, бори се и защитава интересите им докрай.

В студиото на Денят Започва с Георги Любенов Манолова определи ескалацията на войната в Украйна като основна разделителна линия на предстоящите избори и подчерта, че Изправи се България , под №17 стоят категорично зад мира и за провеждането на мирни преговори. „Като жена и майка , като лидер, призовавам всички българи да не дават шанс на партии, които искат да ни въвлекат в тази война“.

Относно прогнозите за ниска избирателна активност на 2 октомври Манолова сподели, че това се дължи на обезверяването на хората и разочарованието им от големите партии – „Най-големият грях на Четворната коалиция е, че направиха Борисов отново възможен! Ние от Изправи се България ще браним онези 90% ощетени бедни българи, останалите 10% свръхбогати имат достатъчно представителство от различни партии в парламента“.

Като част от „спасителния план“ на формацията е въвеждането на данък богатство. „Солидарността в едно общество изисква най-бедните да не плащат данък, а най-богатите да бъдат допълнително облагани“. Въвеждането на необлагаем минимум е също сред неотложните приоритети на Изправи се България.

Лидерът на Изправи се България критикува досега управлявалите партии, които сега се сетиха, че няма одобрена дефиниция на „енергийно бедни“, а докато управляваха не направиха нищо. Тя припомни, че още през 2016 г. е предложила ясна дефиниция за енергийно беден – всички българи, чиито сметки за енергия надвишават 10% от доходите им. От формацията предвиждат и ще настояват цялото увеличение на тези сметки да бъде поето от българската държава. „Реално нуждаещите се са вече над 3 млн. българи“.

Сред останалите приоритети на формацията са налагане таван на цената на основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, както и таван на цената на бензина и дизела до 2,50 лв. за литър.

Мая Манолова призова всички, които искат да се изправят срещу високите цени на горивата, да се включат в организираното от Изправи се България протестно шествие пред централата на Лукойл днес, 25 септември, неделя от 15 ч. Шествието е под надслов „Стига на грабежа със скъпите горива!“.

В заключение Манолова изрази гордостта си от партньорството с майките от „Системата ни убива“ – „Аз съм с майките от Системата ни убива от 2017 г. Като омбудсман бях с тях месеци наред на палатковия лагер, пред парламента. Заедно написахме Закона за личната помощ, заедно го внесохме, заедно накарахме депутатите да го приемат, а след това ГЕРБ го осакати“.

Тагове: