Начало/Мая Манолова: Парламентът незабавно да започне избор на нов ВСС

Мая Манолова: Парламентът незабавно да започне избор на нов ВСС

21.06.2023

„Ние от ЛЕВИЦАТА! призоваваме депутатите да изпълнят закона, който самите те приеха, и незабавно да започнат с избора на нов състав на ВСС. Като започне процедуарата в парламентарната квота, със сигурност и професионалните гилдии ще изпълнят своите законови ангажименти да изберат представители на съдиите, прокурорите и следователите във ВСС. Другото е абсолютно безотговорно и всички обещания и надежди на гражданите за въховенство на правото и съдебна реформа остават просто параван и алиби, зад които Христо Иванов и Кирил Петков се скриха в желанието си за власт и постове.“
Това заяви Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА! по време на брифинг на лявото обединение днес. По думите ѝ Борисов и Пеевски са вкарали Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов „в кошарата“ като ППДБ носят цялата отговорност, а ГЕРБ и ДПС реално управляват. Така се се стигнало до пълна безизходица в съдебната система и до бетониране на статуквото, защото тези, които избраха Гешев, те го и свалиха и след това пак те избраха за изпълняващ длъжността Сарафов. Но този път това стана възможно със съучастието на Продължаваме промяната и Демократична България, които са в коалиция с ГЕРБ и с ДПС и които имат собствен министър на правосъдието.
Мая Манолова аргументира това с факта, че само преди 2-3 седмици беше отворен законът, беше намалено мнозинството за смяна на главния прокурор от 17 на 13 гласа, но не беше пипната процедурата по избор на временно изпълняващ, нито тази за избор на нов постоянен главен прокурор. Тоест според нея ППДБ са си давали ясна сметка, че Гешев ще бъде сменен незабавно, но не са пипнали нито една буква, с който да регламентират процедурата за избор на негов заместник. Със същия този закон отмениха и избора на професионалната квота във ВСС и сега изборът на нов Висш съдебен съвет трябва да започне от начало – беше категорична юристката. Междувременно старият Съвет вече отваря процедура за избор на нов главен прокурор.
Манолова уточни, че в закона са записали, че в три-месечен срок трябва да бъде избран нов ВСС, но както от изявленията на Христо Иванов става ясно, че те не смятат да го изпълнят. Вместо това първо ще правят конституционните промени, които още идея нямат точно какви ще бъдат. След това ще приемат устройствените закони. И едва по-късно да изберат новия ВСС.
„Това е пълна безтоговорност, защото процедурата по избор на нов главен прокуро ще бъде открита в петък. И този ВСС няма никаква причина да чака Кирил Петков и Христо Иванов две години да променят конституцията, да приемат устройствени закони и чак тогава да ги сменят.“ – предупреди Мая Манолова.
„Това е предателство към българските граждани, които бяха на протестите през 2020г. И към целия български народ.“ завърши Манолова, която заедно с гражданската си платформа беше активен участник в протестите през 2020г.

Тагове: