Начало/Мая Манолова: Петков да каже истината – стига ли българско оръжие в Украйна

Мая Манолова: Петков да каже истината – стига ли българско оръжие в Украйна

26.04.2022

„Истина или лъжа е, че българско оръжие стига до Украйна? Истина или лъжа е, че през американска фирма българско оръжие стига в Украйна, както написаха Ню Йорк Таймс? Истина или лъжа е твърдението на неговия икономически министър, че българско оръжие не стига до Украйна? Истина или лъжа е, че шефът на кабинета на Нинова е част от междуведомствената комисия, която разрешава, осъществява контрол върху износа?“

Това попита лидерът на Изправи се България Мая Манолова в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. Според нея стигането на българско оръжие до Украйна се случва в момента зад гърба на българския парламент и зад гърба на българския народ.

Г-жа Манолова призова българските депутати да си прекратят ваканцията и от трибуната на парламента да изяснят истината: стига ли българско оръжие до Украйна. Защото, по думите ѝ, отговорът е ясен: всеки четвърти патрон в Украйна е български въпреки позата на Нинова, че няма да подпише и един патрон да бъде изпратен в Украйна.

„Ако Нинова не знае това, няма място в икономическото министерство. И Кирил Петков, ако не знае, те какво управляват?“ – попита реторично лидерът на Изправи се България. Тя подчерта, че позицията на гражданската платформа, която представлява, е ясна - против износа на оръжие.

Мая Манолова беше категорична, че управляващите ги е страх да кажат, че изнасяме оръжие. Опозицията я е страх да пита и да иска оставки – затова в момента горещият картоф е хвърлен да го решават българските граждани.

Призивът на премиера Кирил Петков хората да даряват за оръжия за Украйна, Манолова коментира, че с една премиерска заплата – малко над 8000 лв. могат да се купят 9 снаряда, а дори посочената банкова сметка на Фейсбук профила на премиера е била фалшива.

„Очаквам скоро той да ни призове да събираме капачки за оръжие или да пращаме съобщения “DMS Ракета“. Това е несериозно отношение и нежелание на премиера и правителството да поеме отговорност, прехвърляйки решението на българските граждани.“ – беше категорична в оценката си лидерът на Изправи се България и определи позицията на премиера като страх от поемане на отговорност като избутва гражданите напред да си даряват заплатите.

„Кой да дарява заплатите си? Работниците, които не са получавали заплати от миналата година? Или тези, които са на 710 лв.?“ – коментира лидерът на Изправи се България.

Мая Манолова коментира, че в България липсва социална партия, която да се бори срещу неравенствата и срещу бедността. Партия, която да защитава интересите на непредставените в парламента. Тя беше категорична, че работещите хора нямат защитник в парламента.

Като трите основни приоритета на Изправи се България тя посочи интересите на уязвимите – на работещите хора и на пенсионерите с повишаване на доходите; справедливо данъчно облагане без необлагаем минимум; и държава, която да работи за гражданите, не за партийните елити.

„Както Нинова се напъва за всякакви други червени линии, ако наистина мислеше за пенсионерите, щеше да се пребори за преизчисление на пенсиите.“ – даде пример г-жа Манолова и посочи, че България е единствената страна в ЕС, която не е подкрепила гражданите си и коментира, че хлябът трябва да е със замразена цена и без ДДС, за да е във възможностите на българските граждани.

Тагове: