Начало/Мая Манолова показа стикер за защита на купувачите на гласове

Мая Манолова показа стикер за защита на купувачите на гласове

02.04.2021

Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ показа във видео на живо във Фейсбук стикер, който осигурява защита на хората, които купуват и продават гласове

Този стикер се използва за „чадър“ над купувачите на гласове и тези, които контролират вота. Това е своеобразна „служебна карта“, която да предпази нарушителите от проверки от съответните органи. Използва се за приближени активисти и тези, които ще организират манипулациите на вота. Целта е хората с този стикер да могат безпрепятствено да извършват нарушения. Ще депозираме сигнал за стикера, използван за чадър над купувачите на гласове, категорична бе Манолова.

Тя подчерта, че стикерът прилича на агитационен материал, но не отговаря на изискванията в Изборния кодекс – няма текст „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, няма информация кой издава материала и в него са използвани държавни символи, което е забранено.

Всеки, който види този стикер, залепен върху автомобил или притежаван от лица, свързани с организацията на изборния процес, да подадат сигнал до органите на реда. Ако не им обърнат внимание – могат да сигнализират нас чрез секция „Сигнали“ в сайта izpravise.bg и на тел. 0988 157 354, както и на Фейсбук страниците на Мая Манолова и  „Изправи се.БГ“.

Тя съобщи за още едно нарушение – трансфер на избиратели, които да гласуват вместо в една община, в друга. Получихме сигнал, че 525 души от община Твърдица, област Сливен са сменили своя настоящ адрес с населени места в община Гурково, област Става Загора. Подали са заявления да са включени в избирателните списъци по настоящ адрес и ще гласуват в община Гурково, обясни Манолова.

Ще информираме за този случай международните наблюдатели от ОССЕ и органите на реда, за да е ясно дали групи хора ще гласуват организирано, каза още Манолова.

Тагове: Новини