Начало/Мая Манолова: Правителството просто се отказа от обикновените хора

Мая Манолова: Правителството просто се отказа от обикновените хора

07.05.2020

Г-жо Манолова, как ще коментирате поведението на управляващото мнозинство, което ад хок лиши депутатите от заплати, а покрай тях и редица други хора на държавни длъжности, и насилствено ги дари на здравното министерство?

- От „Изправи се.БГ“ настояваме за 12 социално-икономически мерки. Една от тях е правителството да обяви мерките за икономии по министерства, институции, партии, парламент, Министерски съвет, президентска институция, съдебна система и агенции, в това число и държавните предприятия и дружества. Лишаването от заплати се очакваше от гражданите – солидарността изисква и личен пример от политическия елит, но след отказа от парламентарния контрол депутатите пак разклатиха доверието в тях и доказаха, че приоритет не са им гражданите, а  партийните сметки. След като първоначално ГЕРБ се отказаха от изслушването на премиера с мотив, че нямало да участва в „събирания с неясно колко вирусоносители”, както каза Менда Стоянова, тази седмица се поправиха, защото осъзнаха грешката си. А тогава какво да кажат лекарите, които са на първа линия, шофьорите в градския транспорт, социалните работници, хората, които работят в БДЖ?

Никой не оспорва здравните мерки, които взе правителството още преди официално светът да заговори за пандемия. Доколко обаче набелязаните социално-икономически мерки ще подпомогнат бизнеса и гражданите?

-  Не е ясно как ще се рестартира икономиката и как ще излизаме от кризата с шоковата безработица. Останалите без работа са над 270 хиляди души. Питам Борисов какво ще работят хората на 14 май и къде е планът на държавата за нови работни места? Или се предлага на българите бъдеще на социални помощи?

Проработи ли в крайна сметка мярката 60/40 след промяната?

- Тази мярка няма да достигне до малкия, семейния и средния бизнес, който е гръбнакът на икономиката. Тя ще достигне до най-големите фирми и приятелите на власттазащото по-малките не могат да си позволят да плащат 40% от заплатите на работниците. От списъка на кандидатствалите и одобрените се вижда, че дори футболни клубове и големи хотелски вериги се възползват, т.е. икономически силните субекти. А не малкото магазинче, кварталната пекарна, семейната транспортна фирма. Едно от условията за одобрение по тази мярка е фирмите да нямат никакви задължения към бюджета. С други думи, за да даде, държавата първо ще си вземе своето.

И все пак, повече или по-малко собственици на фирми ще успеят да се възползват от държавните помощи?

- Малките фирми масово освобождават хора. И сега им се предлага какво? Нови кредити!  Финансовият министър обяви инструменти за 4.5 млрд. лв., но 99 % от тях са кредити. Кредити, кредити... Малкият бизнес не смята, че това е помощ и е прав. Но кой да го чуе? Затова казах, че след извънредното положение ще има вот на недоверие – от безработните, от хората, останали и без доходи, и без подкрепа, от фалиралите фирми, от разделените общности, в които за малцина имаше подкрепа, а за мнозинството - не. Това не е солидарност. Правителството просто се отказа от обикновените хора.

А Вие какво предлагате?

- Наложително е да се сформира социално-икономически щаб, с който правителството да се съветва за мерките по преодоляване на икономическата криза, за насърчаването на заетостта и стопирането на безработицата. Този щаб да информира всеки ден колко средства са усвоени, колко фирми са подкрепени, колко са хората без работа. Борисов обаче се страхува от такъв щаб, защото той ще му е коректив и няма да му позволи да подкрепя само силните на деня и дежурните богопомазани...

Странно, но не бяха отменени таксите, неустойките и огромните разноски за небанковите кредитори...

- В Закона за мерките за извънредно положение народните представители не приеха адекватни разпоредби да защитят клиентите на фирмите за бързи кредити и на колекторите. От „Изправи се.БГ“ настояваме за еднакви правила за банките и за тях. И то в полза на гражданите. След като банките можаха да разсрочат дълговете за 6 месеца, би следвало да го направят и фирмите за бързи кредити, и колекторските фирми. В момента лихвите и неустойките за забавяне са отменени, но всички допълнителни плащания остават и гражданите ще трябва да ги плащат. Колектори звънят денонощно и заплашват, понякога и с физическо насилие. Сега няма правила за работата на колекторите и за контрол над тях. За мен най-доброто доказателство ще е премиерът Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ, да ангажира своите депутати да приемат закон за колекторските фирми.

Какво ще кажете за помощта от 375 лв. за родителите, но отново при положение, че отговарят на множеството условия, поставени от властта?

- За домакинствата у нас няма специални мерки, както в другите държави – пряко подпомагане, ваучери, данъчни ваканции, разсрочване за по-дълго на сметките за ток, парно, вода, газ, разумно разсрочване на наемите... С еднократната помощ от 375 лева държавата пак става майка за едни и мащеха за другиГоляма част от хората ще бъдат изключени от мерките поради условията, въведени от правителството за отпускането им – децата да са до 12 години, родителите да са използвали платения си отпуск, да са използвали 20 дни от неплатения, доходът на човек от домакинството да е под 610 лева и другият родител да не получава пари от майчинство или обезщетение за безработица. Дори самотни родители не могат да получат такава помощ. Тогава за кого е мярката?! Неравнопоставеността в мерките става предпоставка за социално напрежение и разделение вътре в общностите. Същото разделение има и при артистите на свободна практика, от които само 1200 ще могат да се възползват от обявените мерки, а хората на изкуството са в пъти повече. Нали и те, и колегите им на трудови договори имат еднакъв принос? Защо държавата ги третира различно и неравнопоставено?

- Не е нормално струва ми се точно сега да възниква и тази бъркотия със сметките за ток и парно. Природният газ е по-евтин от август миналата година и на потребителите трябва да им се върнат надвзетите пари. Топлофикациите обаче искат все по-скъпо и по-скъпо парно, а шефът на КЕВР само им размахва пръст... 

- Тъй като министър Теменужка Петкова отказва да се ангажира със сметките за ток и парно, аз призовах премиера Борисов да поеме такъв ангажимент. Той първо отговори, че прокуратурата и МВР щели да проверяват топлофикациите, а после - че КЕВР ще ги проверява. Аз не вярвам, че ще има какъвто е да е резултат за хората от тези т.нар. проверки. Природният газ намаля с 43% от август 2019 г. и се очаква през май да намалее с още 6.5%, а топлофикациите искат увеличение на цената на парното от 1 юли с между 10 и 140 процента. Пълно безобразие! Поискахме налагането на мораториум върху тези сметки, поне докато трае кризата, но г-н Борисов не го направи. Клиентите ще получат надвзетите си суми за парно, газ и топла вода с изравнителните сметки едва след 15 август. А от първи юли влизат в сила новите, по-високи цени. И какво ще получат тогава? Нищо! Хората пак ще дължат, вместо да получат. А домакинствата имат нужда от подкрепа именно  сега, защото хората са  без работа и са притеснени от сметки, кредити и разходи.

 

Източник: banker.bg

Тагове: Новини