Начало/Мая Манолова: Предлагаме допълнителни мерки за 700 млн. лв. за децата, майките и семействата

Мая Манолова: Предлагаме допълнителни мерки за 700 млн. лв. за децата, майките и семействата

18.03.2021

Като алтернатива на модела ГЕРБ-ДПС предлагаме над 620 мерки План за незабавна подкрепа на обикновените хора и фирмите, каза още Манолова

В нашия План за България с над 620 мерки предлагаме допълнителни мерки в размер на 700 млн. лв. за подкрепа на децата, майките и семействата. Това е по-малко от парите, които Борисов миналата година даде за държавен ВиК-холдинг и много по-малко от парите, които потънаха в черната каса на властта - „Автомагистрали“. Ако ни питате какво бихме избрали - отново тръби и бетон или децата на България, ние избираме децата на България.

Това заяви Мая Манолова по време на представянето на предизборната програма на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ в Пловдив.

Ще подкрепим семействата с еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете, съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. Предвиждаме еднократна помощ за раждане на второ и трето дете на родители, които работят и се осигуряват в последните две години в размер на 10 хил. лв. Повишаване на майчинството през втората година до 60 % от работната заплата, но не по-малко от минималната работна заплата, посочи още Манолова част от социалните мерки.

Сред мерките са и увеличаване на подкрепата за първокласници и осмокласници, безплатни детски градини и ясли за всяко българско дете, ваучери за частна детска градина или ясла при недостиг на места в детските заведения, което ще подкрепи около 300 хиляди деца и техните семейства, каза Манолова.

Първата ни стъпка ще бъде да свалим от служебните автомобили министрите и депутатите. Първото решение, което ще внесем, ще е за ревизия на 11-годишното управление на Бойко Борисов. Ние сме наясно, че ревизията няма да нахрани хората и няма да реши проблема с мизерията и бедността. Но политиката за по-високи работни заплати и преизчисляване на пенсиите ще го направи, заяви тя.

До края на мандата минималният месечен доход на работещ човек в България да стане 1250 лв., а доходите до 650 лв. ще бъдат освободени от 10 % данък, каза още тя. България трябва да спре да е страната на работещите бедни, допълни Манолова и добави, че в Плана за България малките и средните фирми ще бъдат пряко компенсирани през държавния бюджет в условията на пандемията.

Началото на кампанията е началото на края на „модела на чекмеджето“, каза Манолова. В личната му "Приказка за стълбата" Борисов стигна дъното, макар и на върха на държавата. Ние имаме алтернатива на едноличния корупционен модел, който Борисов установи. Тази алтернатива е нашият План за неотложна подкрепа на обикновените хора на България. Парите вече няма да следват Борисов и няма да се раздават през прозореца на неговия джип, допълни тя.

Няма да позволим на ГЕРБ и ДПС да плячкосат парите от Европа. През следващите няколко години в България ще влязат над 30 млрд. евро от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост и следващия програмен период. ГЕРБ и ДПС вече имат план как да плячкосат тези пари. „Изправи се! Мутри вън!“ ще сме гарант, че те ще стигнат до всяко българско семейство и до всяка българска фирма, категорична бе Манолова и заяви, че на Великден Борисов вече няма да е премиер.

Водачът на 24 МИР-София Арман Бабикян представи пет хоризонта – спиране на кражбите, промяна и борба за справедливост и реформа в правосъдната система, инвестиции в бъдещето на поколенията, икономически ръст и иновации и качество и ефективност на държавните институции, които да спрат да функционират като репресивни органи.

Николай Хаджигенов, водач на листата за 16 МИР-Пловдив град и 25 МИР-София заяви: Водим битка, война срещу корупцията и за правосъдие. Валякът, който Борисов и Гешев карат, мина през всички и изобщо не усеща малките хора. Ден след изборите започваме да правим правосъдие, защото иначе ще имаме маски, Бойко Борисов и Гешев. Правосъдието не се яде, не се пие, не се носи вкъщи, но без него ние не живеем, ние сме роби. Мястото на парламента не е в Партийния дом, защото Партийният дом е символ на корупция, кражби и насилие, каза още Хаджигенов за сградата на Народното събрание.

Икономистът Георги Табаков заяви, че за 11 години България няма забележителни инвеститори, а индустрия, която строи с тръби, стиропор и асфалт е отживелица.  Господин Борисов прави неща, които ги е виждал по времето на Тодор Живков, вместо да прави държава, която да е поддръжник на бизнеса, каза той.

Табаков посочи, че сред акцентите на икономическата програма е премахване на режима на облагане на едноличните търговци с данъчна ставка от 15% и приравняване на размера на данъка върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец на 10%, намаляване на патентния данък със 75 %, вдигане прага за регистрация на ДДС от 50 хил. лв. на 200 хил. лв., премахване на данък уикенд и поемане на фиксираните разходи (наем, режийни разходи, осигуровки и други) в рамките на кризата, особено в най-пострадалите сектори. Нашата философия ще бъде държавата първо да не взима, а чак след това да дава, заяви още той.

Табаков посочи, че коалицията ще премахне обслужването на гише, което означава шоково въвеждане на електронното управление и свързаност на администрацията.

Според Иван Тодоров, мениджър на една от най-големите болници в страната, 50 % от разходите в здравеопазването се плащат лично от джоба на пациентите, което е най-високият процент в Европа, а в момента страната е с най-високата смъртност – 35/1000. По думите на Тодоров правителството няма ясен план за ваксинацията, а управлението на кризата е в пълен хаос. Той определи като грешка спирането на плановите операции и посочи, че правителството е прехвърлило на една работна група, каквато представлява щабът, отговорността за COVID-кризата. Сред мерките той посочи увеличаване на публичните средства за здраве, увеличаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, намаляване на доплащанията в брой, стратегия за преобразуване на лечебните заведения, въвеждане на справедлив модел на здравно осигуряване и здравно застраховане и постепенно преминаване към премахване монопола над здравната каса.

Мария Капон от листата в Пловдив заяви, че отвоюването на държавата от мафията започва на 4 април, а Планът за България на коалицията е реална алтернатива на некомпетентното управление на Борисов.

Лидия Чорбанова от Движение 21 посочи, че на площада бяха хиляди млади хора, които не залагат живота си за 50 лв. Участието на коалицията в изборите е преграда за влизането на Борисов във властта. Нашата платформа ще позволи на българите да се изправят, каза още тя и призова да се гласува с номер 18 в бюлетината.

 

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОГРАМАТА НА КП "ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!"

 

Тагове: Новини