Начало/Мая Манолова: Предлагаме план за 3 млрд. лв. за бизнеса, децата, семействата и пенсионерите

Мая Манолова: Предлагаме план за 3 млрд. лв. за бизнеса, децата, семействата и пенсионерите

20.06.2021

Ясно сме казали - никакви колаборация, взаимодействие и подкрепа с ГЕРБ и ДПС, категорична е Манолова

Предлагаме план за 3 млрд. лв. за незабавна подкрепа на обикновените хора. Той включва 1 млрд. за подкрепа на бизнеса, на малките фирми и семейните фирми, които бяха оставени да се оправят сами в условията на пандемия, 1 млрд. лв. за младите, семействата и хората с увреждания и 1 млрд. лв. за преизчисляване на пенсиите.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

1 млрд. лв. обеща Борисов за подкрепа на семейните фирми и самоосигуряващите се лица, но те не получиха никаква подкрепа. Има бели петна след COVID-19 в туризма, транспорта и в различни сектори, които трябва да бъдат подкрепени от българската държава, допълни Манолова.

„Изправи се! Мутри вън!“ сме поставили пред себе си три задачи. Първата е да повишим доверието към нас и да имаме два пъти по-висок резултат. Втората ни цел е създаване на парламентарно мнозинство на промяната, което да излъчи правителство на форсирането, на преодоляване на застоя. Третата цел е второ, подобрено издание на Комисията по ревизията в следващия парламент. Тя ще обхване освен секторите с най-много течове и разхищения, но и секторите с най-много аномалии – калинки, големи бонуси, шефове на държавни дружества, които взимат заплати по-големи от на премиера и президента, каза Манолова.

Ясно сме казали и сме го записали в нашия политически меморандум – никакви колаборация, взаимодействие, подкрепа с ГЕРБ и ДПС. Нито ще търсим, нито ще приемем подкрепа от ГЕРБ или от ДПС. Не виждам как ДПС изведнъж ще поискат съдебна реформа, оставка на главния прокурор, нов Висш съдебен съвет. Следващото мнозинство ще се крепи върху много ясни цели и послания. Трябва да нормализираме държавата и да върнем авторитета на институциите, съдебната реформа и борбата с корупцията са пред скоби, категорична бе тя.

В момента служебното правителство прави дезинфекция на корупцията и на корупционния вирус. От следващото редовно правителство ще се очаква да направи имунизация, да ваксинира срещу корупция. Не виждам нито ГЕРБ, нито ДПС като възможни участници в този процес, каза още Манолова.

Ще настоявам кабинетът на премиера, който и да е той, да бъде с отворени прозорци – освен да бъде проветрен, но и да чуе лозунгите и скандиранията на протестите. Ще настоявам всеки министерски кабинет да има приемно време - веднъж в седмицата всеки министър да се среща с хората. Ще настоявам следващият премиер да събере ключовете от служебните автомобили на министрите, крайно време е да се качат в метрото, категорична бе тя.

На въпрос възможно ли е взаимодействие на „Изправи се! Мутри вън!“ с БСП, Манолова припомни, че от ПГ на БСП не са излезли на протестите през 2020 г., за да не легитимират мнозинството на ГЕРБ и ДПС. Няма как „Изправи се! Мутри вън!“ да се включи във взаимодействието между ГЕРБ, БСП и ДПС в подкрепа на кмета на Свищов. Но когато имаме общи цели, като преизчисляването на пенсиите, ние работим заедно, допълни тя.

Тагове: Новини