Начало/Мая Манолова предлага Росица Матева за член и зам.-председател на ЦИК

Мая Манолова предлага Росица Матева за член и зам.-председател на ЦИК

04.05.2021

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова предлага председателя на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева за член и зам.-председател на ЦИК. Според приетите на 29 април 2021 г. промени в Изборния кодекс парламентарната група има право на един член в ЦИК, който да бъде номиниран и за зам.-председател.

Адвокат Росица Матева е минала всички нива на изборната администрация – член на СИК, на РИК, на ЦИК. В момента е председател на Обществения съвет към ЦИК и като такъв следеше за честността на вота и информационната кампания за машинното гласуване. Следеше за честността на изминалите парламентарни и частични местни избори. Тя има достатъчно опит, доказан експерт е и почтен човек. С Росица Матева ще сме сигурни, че изборният процес ще е честен, прозрачен и по правилата, каквито са записани в Изборния кодекс, заяви Манолова пред бТВ днес.

Тя бе категорична, че останалите формации също би следвало да излъчат доказани и безспорни професионалисти и експерти, с опит в провеждането на честни избори.

Важно е бъдещият председател на ЦИК да е почтен човек, с добро име и с опит в организацията на избори. Това трябва да е водещо, а не дали е излъчен от най-голямата партия. Последният състав на ЦИК беше истинска катастрофа, позор и показател за това как не трябва да се организират избори. Ако съдим по номинациите и избора на ГЕРБ за председател на ЦИК, не бихме подкрепили лице, което няма обществено доверие и се е провалило вече в организацията на избори, заяви Манолова относно изказването на Борисов от по-рано днес, че председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила.

ГЕРБ трябва да замълчат, когато става дума за изборна администрация, защото техните председатели на ЦИК и хората им и в РИК-овете са пълен провал. Страх ги е от избори, които не са предварително нагласени и контролирани. Този път правилата ще са честни, каза още тя.

Манолова бе категорична, че „Изправи се! Мутри вън!“ ще подкрепи кандидатурата за председател на ЦИК, която има експертни качества и почтеност да ръководи провеждането на следващите парламентарни избори.

Тагове: Новини