Начало/Мая Манолова: Президентът да свика КСНС след записите

Мая Манолова: Президентът да свика КСНС след записите

28.05.2023

„ЛЕВИЦАТА!“ призовава за нови парламентарни избори

„ЛЕВИЦАТА!“ призова за приемане на неотложните закони, нов състав на ВСС, актуализация на държавния бюджет и разпускане на Народното събрание. Пред медиите председателят на Коалиционния съвет на формацията Костадин Паскалев подчерта, че събитията на политическата сцена в последните дни се определят като национално предателство и водят именно до политически оставки. Той коментира очевидният (от записа) факт, че фокусът на водещите сили в парламента е далеч от работа за благото на обществото, но е насочен към завладяване на държавата. И отбеляза, че налице е предателство не само към избирателите на ПП, но и към всички българи на площадите, които искаха промяна на модела на управление.  

„Ние всички станахме свидетели на безпрецедентен политически външен натиск, който рязко промени политическите позиции. ГЕРБ не клекнаха, а направо легнаха пред ПП – дават курбан с Делян Добрев, своите хора в службите, в системата на образованието и в държавната администрация.

Според Паскалев публично заявената теза на ПП за руски заговор срещу тях ще бъде използвана за предпоставка за предаване на въоръжението на Българската армия на украинската и изпращане на български доброволчески контингент в Украйна.

Мая Манолова отново заяви позицията на „ЛЕВИЦАТА!“ за незабавно свикване на Консултативен съвет за националната сигурност от президента Румен Радев, предвид крушението на институциите и нивото на разпад на държавността.

"Крушението на институциите и нивото на разпад на държавността изисква от президента Радев да свика Консултативен съвет за националната сигурност. Там е мястото, където бивш премиер трябва да извади доказателства за твърдението, че службите са пробити. Там трябва да каже с кои чужди посолства вече е съгласувал назначенията в службите. Там трябва да стане ясен целият сценарий от взрива, през искането на оставката на главния прокурор и завършил с нечистоплътните записи и изявления, които чуваме през последните дни."

Манолова беше категорична в искането парламентарните партии да не посягат "с мръсните си ръце да пипат българската Конституция", защото това би довело до нова криза на държавността. Според нея ППДБ са загубили моралното право да съставят правителство и трябва да се отиде на нови избори, за да не се пренася кризата и в изпълнителната власт, а отгаворността трябва да се носи от единствената останала стабилна институция - президентската. А партиите незабавно да се захванат с приемане на бюджет и най-важните проблеми на хората, свързани с ниските доходи, инфлацията, както и с избор на нови членове на ВСС, които ще избират следващия главен прокурор.

Манолова разкритикува, че в приетите поправки на Закона за съдебната власт депутатите не промениха правилата за избор на членове на ВСС. "Рискуваме при същите правила, при същата процедура да изберем същите членове на ВСС, които да изберат същия главен прокурор. Представете си шефът на правната комия - Стою като главен прокурор. Те са в състояние такава фигура да назначат на всяка длъжност в държаватастига тя да е тяхна". - предупреди Мая Манолова.

Д-р Цветеслава Гълъбова подчерта цинизма, омерзението и долнопробността в съдържанието на записа от партийния форум на ПП и посочи, че проява на подобна клинична картина се нарича „психопатизация и престъпно мислене. Предвид професионалния й път като психиатър, д-р Гълъбова е работила с извършители на тежки престъпления, с тежки психопати, но подобна степен на мерзост, каквато личи от записа на ПП, не е срещала, посочи тя.  

ПП-ДБ се опитват да овладеят държавата, без да сепритесняват до какво ще доведе това. Това, което се чува в записа, където се твърди за чистка, дори и Сталин не си гое помислил. Тези хоря нямат род и Родина, те искат да ни унищожат“.

Опитът за преподредба на държавата от страна на ПП д-р Гълъбова оприличи на чистката под нацистки флаг отпреди 80 години.

Румен Петков отбеляза станалата особено видима спойка между ПП и ДБ – в овладяването на службите, логиката за местните избори „МВР ще е наше“,съгласуваните с посолствата шефове на служби. Той отбеляза, че това, като маниер, има предистория в лицето на Атанас Атанасов от ДБ и организираното от него подслушване, без никакво основание, като директор на НСС – на Костадин Паскалев (тогава кмет на Благоевград), на Димитър Калчев (тогава кмет на Русе) и на самия Румен Петков (тогава кмет на Плевен). Логиката на тези хора е да яхнат властта, да яхнат МВР и да мачкат опозицията, посочи Петков.

Румен Петков призова Фон дер Лайен да отговори пред Европарламента на въпроса – поемала ли е ангажимент, както К. Петков твърди давала ли е съвети как да заобиколим правилата за влизане в Еврозоната. Тази спекулация унизява България и ще я направи нежелан партньор, посочи Румен Петков.

Журналистът Румен Петков е на мнение, че политическите манипулации в крайна сметка водят към фактическо вкарване на България във войната между Русия и Украйна. Той призова за гражданска активност в Походите за мир, като единствен начин за гражданско противопоставяне.

Положителното, според Румен Петков, в срамната иначе политическа обстановка днес е, че това ще доведе до различен резултат на следващия парламентарен вот и до по-висока избирателна активност.

Тагове: