Начало/Мая Манолова: Премахваме всички гишета в администрацията

Мая Манолова: Премахваме всички гишета в администрацията

02.03.2021

Ще махнем 10 % данък върху доходите до 650 лв., заяви Манолова

Премахване на всички гишета в администрацията е сред заложените законодателни промени на „Изправи се.БГ“. Електронизацията на администрацията би намалила възможностите за корупция.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на онлайн среща с Българската стартъп асоциация BESCO.

Относно данъчното законодателство „Изправи се.БГ“ настоява да отпадне 10 % данък върху доходите до 650 лв., допълни тя.

Манолова подчерта, че в следващия парламент „Изправи се.БГ“ ще предприеме незабавни действия за закриване на държавни дружества, в които се изливат средства, като държавния ВиК-холдинг, „Автомагистрали“, ДКК, „Монтажи“, Държавното предприятие за управление на язовирите. Над 6 млрд. лв. публични пари са излети в тези предприятия, заяви тя.

Между 8 и 10 млрд. лв. потъват заради корупция. Във връзка с това е задължителна електронната свързаност на ведомствата, допълни Манолова. Въвеждането на електронното управление по модела на Естония е задължително, добави икономистът Бисер Манолов.

За събираемостта на данъците и спирането на корупцията е ключово да се опростят условията в обществените поръчки – цена, срокове, доказателства, че фирмата може да изпълни поръчката. В Столична община и кламер не може да се купи и достави, ако уговорката не е с правилните лица, допълни Манолова.

Тя заяви, че е необходима публичност и проверка на управлението на пенсионните дружества.

Манолова е категорична, че трябва да се увеличат разходите за образование и да достигнат 4,5 % от БВП.

Важно е как ще се използват средствата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в размер на 1,2 млрд. лв. Около 100 млн. лв. би струвало детските градини и яслите да бъдат безплатни. Следва да се обсъди дали схемата „парите следват ученика“ да бъде запазена в средното образование, тъй като тя не помага за качеството на образованието. Ключов е равният достъп до образование в дигитална среда – не е нормално при онлайн обучение да няма безплатен интернет и устройства за учениците, заяви председателят на „Изправи се.БГ“.

Тагове: Новини