Начало/Мая Манолова: Приемането на нови цени на парното и тока да се отложат

Мая Манолова: Приемането на нови цени на парното и тока да се отложат

09.06.2020

Докато КЕВР не определи цената за предходния период, да се спре процедурата за определяне на нова цена на топлинната енергия, призова Манолова

Отлагане на процедурите за приемане на нови цени на парното и тока поиска председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в становището си при обсъжданията на КЕВР за цената на топлоенергията и на електрическата енергия от 1 юли. Обсъжданията се проведоха днес онлайн, по скайп.

Манолова посочи, че в доклада на КЕВР липсва анализ защо 7 от топлофикациите в страната са приключили 2019 г. на сериозни загуби. 81,814 млн лв е загубата на Топлофикация – София, Топлофикацията в Плевен е с 2,054 млн. лв. загуба, Велико Търново – 1,595 млн. лв, Варна – 930 хил. лв, Разград – 1,201 млн. лв, Перник – 1,187 млн. лв, Габрово – 2,448 млн. лв.

Председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че гражданите трябва да разполагат с всички необходими числа, за да имат информирано становище дали решението на КЕВР за 22% увеличение на цената на парното е обосновано и в техен интерес.

Към момента, от 1 май 2020 г., цената на топлинната енергия в София е 66.70лв/Мвч. От 1 юли предложената от КЕВР цена е 81.57лв/Мвч, представляващо 22% поскъпване на парното. Вместо това от енергийния регулатор сравняват новопредложената цена със стойността, определена към 1 юли 2019 г. в размер на 95.64лв/Мвч и твърдят, че има намаление въпреки поскъпването спрямо настоящата цена за потребителите.

От Изправи се.БГ се обявиха отново за отмяна на измененията в наредбата за цените на топлинната енергия, която е в сила от 22 май тази година. Измененията предвиждат определяне на прогнозна цена на топлинната енергия за 12 месеца напред. Така от КЕВР изчисляват цената на парното на база 55% по-скъп природен газ  за следващия регулационен период и оттам по-скъпото парно в сравнение с цената от 1 юни 2020 г. Не е ясно дали ще се постигне тази цена през следващия период, но е ясно, че гражданите ще бъдат безлихвени кредитори, принудителни донори на топлофикациите, защото ще плащат скъпо парно, без да има обосновано висока цена на природния газ.

Опитвайки се да предвижда цената на газа за цяла година напред КЕВР си приписва ролята на световен борсов играч, заяви Манолова в изказването си пред регулатора.

Мая Манолова настоя за отлагане и на процедурата по определяне на нова цена на електрическата енергия, докато не станат факт промените в закона за енергетиката, както и за отлагане на задължителното излизане на всички малки фирми на свободния пазар на електроенергия. Според лидера на гражданската платформа тази стъпка ще наложи нова промяна на цената на тока след излизането на свободния пазар на малките фирми поради промяната на броя на абонатите и необходимите количеста ел. енергия  на регулирания пазар.

От Изправи се.БГ поставиха въпроса защо намалението на цената на природния газ с 50% не повлия на цената на електрическата енергия, на което председателят на КЕВР не даде отговор.

Тагове: Новини