Начало/Мая Манолова при възражение в съда: Областната управителка на София се описва като „добър стопанин“ с наряването на паметника на съветската армия, но действа като вандал

Мая Манолова при възражение в съда: Областната управителка на София се описва като „добър стопанин“ с наряването на паметника на съветската армия, но действа като вандал

05.01.2024

„Гражданските организации имат право да жалят незаконни действия на управляващите, защото имат право да живеят в правова държава“

Жалбата на областния управител срещу спечеленото от Изправи се.БГ дело за незабавно прекратяване действията по нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия е стигнала до административния съд в София. Областната управа съобщава, че е пуснала жалбата още на 22 декември, но е стигнала в административния съд в София едва на 4 януари тази година, поради което се налага за втори път да бъде внесено възражение от страна на гражданската платформа Изправи се.БГ срещу обжалването на решението на АССГ.
Това стана ясно от видео на лидера на гражснаката организация Мая Манолова във фейсбук днес преди внасянето на възражението им срещу оспорването на съдебното решения от областната управа.
Като „смешни и абсурдни“ определи Манолова аргументите на областната управителка, с които се опитва да докаже, че от гражданската платформа нямат право да заведат такова дело, нито гражданите на София, нито общинските съветници в столицата. Лидерът на Изправи се.БГ заяви, че гражданските организации имат право да обжалват незаконните действия на администрацията, защото имат право да се борят и да живеят в правова държава. А действията на областната администрация са доказано незаконни, защото не се основават на никакъв административен акт. Припомняме, че със сходна позиция излязоха и от Министерството на културата, които също обявиха действията на областната управа за незаконни и техния акт също може да се обжалва единствено през съда.
„Много смешни са аргументите на юристите на областната управителка, според които тя няма нужда от административен акт, защото е собственик на паметника. И с грижата на „добър стопанин“ била действала Тодева. Това е комично. Да нарежеш с флекс бронзовите фигури по този варварски начин. След това да ги вземеш и да ги хвърлиш в калта на една площадка близо до село Лозен, това ли е добрият стопанин?“ – реторично попита Манолова и допълни, че областният управител не действа като стопанин, а като вандал, който унищожава имущество, оценено за милиони левове. Според Мая Манолова за това ще се носи и друг вид отговоност.
Друг аргумент от жалбата на областната управа, която от Изправи се.БГ оспорват е, че от гражданската организация е трябвало да обжалват по реда на Закона за устройство на територията. Според лидерът на сдружението може да се обжалва по реда на ЗУТ, ако е имало разрешение за строеж, разрешение за демонтаж, ако има актове и документи, на които а се основават варварските действия на областния управител, но такъв акт няма, уточнява Мая Манолова.
От Изправи се.БГ уточняват, че след това дело ще заведат и последващо такова, с което ще настояват съдът да задължи областната управа да възстанови паметника в първоначалния му вид, да върне фигурите и да бъде търсена съответната отговорност от всички, включили се в това незаконно действие.
Цялото видео на Манолова и представителите на Изправи се.БГ можете да намерите тук: https://www.facebook.com/Maya.Manolova.1965/videos/893785042296892

Тагове: