Начало/Мая Манолова: Прокуратурата да се самосезира за изсичането на дървета в къпалнята Мария Луиза

Мая Манолова: Прокуратурата да се самосезира за изсичането на дървета в къпалнята Мария Луиза

03.02.2023

„Последните месеци на Фандъкова и ГЕРБ в София ще са такова плячкосване като опита за прочистване на терена и изграждане на нов частен спа комплекс на мястото на къпалнята Мария Луиза в Борисовата градина. Те така удължиха концесията на Софийска вода с 8 години и половина, така повишиха цената на градския транспорт, издават като за световно разрешения за строеж с небостъргачи, заграждащи столицата, довършиха Златен век в Лозенец. Цапардосването като за последно е в пълен ход.

Така ще е в София последните 8 месеца преди изборите – плячка като за последно.“

Това заяви лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова по време на живо включване във фейсбук относно изсичането на десетки дървета в басейн Мария Луиза в Борисовата градина в София.

От гражданската платформа заедно с граждански активисти призоваха прокуратурата да се самосезира тъй като случващото се представлява състав на престъпление с незаконното изсичане на десетки дървета от защитената резерватна част на парка през нощта без разрешение за това, докарването на дробилка за дървесина, с която на място се унищожават доказателствата за незаконната сеч, както и издаването на виза за проектиране на имота без спазване на процедурата и без съгласуване от НИНКН.

Гражданският активист Гергана Пирозова, която е превърнала защитата на Борисовата градина в своя лична кауза и от 6 години администрира най-голямата фейсбук група за защита на парка, разказа хронологията на събитията около сечта в терена на къпалнята. По думите ѝ „Историята на къпалнята представлява историята на България през последните години - мутренска, със заграбване на общинска собственост.“ Като посочи, че по времето на Борисов като кмет през 2006г. къпалнята преминава в частни ръце на приближени до властта фирми, като тогава 49% е собствеността на СО в басейна, а по времето на Фандъкова тя става 42%, докато тя се прави, че нищо не зависи от нея.

Пирозова подчерта, че изсечената гора в къпалнята е част от историческата част на Борисовата градина и е паметник на градинско-парковото изкуство като е под особена защита.

Тя е била сред първите хора на мястото на сечта и посочи, че и общинските служби в лицето на поддържащото парка предприятие Паркове и градини, Столичен инспекторат, дирекция Зелени системи също не са знаели за тази сеч. В последствие се оказва, че районната администрация на р-н Средец е издала разрешение за изсичане на 10-11 сухи дървета, които са на различно място, и вместо тях са изсечени стотици други дървета на територията на къпалнята. Според гражданските активисти реалният брой на изрязаните дървета в историческата част на парка значително надхвърля, обявените от Фандъкова 20 дървета, от които 10 с разрешение от р-н Средец.

Тя коментира и още съществени законови нарушения през м. юни 2022г. главният архитект на София подготвя виза за проектиране на къпалнята в противоречие със закона, тъй като ПУП-а на Борисовата градина все още не е приет. Гергана Пирозова посочи, че за да се издаде виза при такава ситуация трябва съгласуване от архитекта, изработил подробния план, както и разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като тази част на Борисовата градина е резерват. И премахването на дърветата решава този проблем като отпада изискването за съгласуване с НИНКН.

Като друг проблем гражданският активист посочи значителния брой частни имоти в парка. От 167 поземлени имота в Борисовата градина, повече от половината са частни. И това по думите ѝ е заграбване през последните години, защото няма реституция в парка.

 

Цялото видео от мястото на сечта можете да видите тук

Тагове: