Начало/Мая Манолова: Референдум за преработването на боклука на София

Мая Манолова: Референдум за преработването на боклука на София

14.09.2019

„Боклукът на София мирише, но обществените поръчки за него вонят“

„Зад мен и екипа ми е сметището в Долни Богров, което беше затворено през 1997 г. Днес в това сметище се заравя преработен боклук – по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъковa.“

Това заяви гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова на входа на депото за неопасни отпадъци в Долни Богров, където по думите ѝ дневно се заравят по 300 тона от т. нар. RDF.

„И както за повечето от нещата в София, и тук плащаме два пъти – ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване на преработеното. Веднъж плащаме за преработка на боклука и производство на това гориво – 27 млн. лв. годишно. За това сметище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. лв. всяка година. Плюс още близо 6 млн. лв. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите заводи в Северна България“, каза Манолова. Тя изчисли, че общо сметката е в размер на 36 млн. лв. и че всеки ден на столичани това струва по 100 хил. лв. за преработката на този боклук.

„През следващата година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лв. годишно – ще стане малко над 50 млн. лв. Толкова ще плащат столичани за преработка на същия този боклук. Това става ясно от обществената поръчка, която кметът Фандъкова е обявила на 19 август т. г., която ще бъде отворена на 20 септември 2019 г.“, посочи Мая Манолова и уточни, че става въпрос за две поръчки. Първата е за изгаряне на това гориво, а втората е за транспортиране на горивото, което се произвежда в завода за боклук.

„Видно от параметрите на тази поръчка, изгарянето ще струва на столичани годишно по 15 млн. лв., а транспортът ще струва 5 млн. лв., 27 млн. лв. – заводът за боклук, 3 млн. лв. за това депо – общо 50 млн. лв.“, изчисли Манолова.

„Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят – направени в последния момент и свързани със сметосъбирането и боклука на София“, категорична бе Манолова.

„Оказа се, че съм права за поръчката за сметосъбирането. 500 млн. лв., обявени от кмета Фандъкова в навечерието на изборите, при положение че договорите на сегашните фирми изтичат след една година. Така и не чух смислен отговор защо е това бързане, но можем да си направим предположенията, предвид факта, че през следващите 5 години ще почистват същите фирми като сега. Същите фирми от приятелския кръг, както се вижда от отворените вече оферти – има позиции, за които има само по един участник“, подчерта кандидат-кметът.

Тя допълни, че единственият ощетен е столичното общинско предприятие, което до момента е чистило 3 района, сега ще чисти само един. Въпреки обещанието на кмета Йорданка Фандъкова, дадено през 2016 г., че ще инвестира и стабилизира това общинско предприятие, за да може Общината сама да се включи в сметосъбирането.

„Тогава са отделени 3,5 млн. лв. за закупуване на техника, а резултатът от това обещание и усилия е фактът, че общинското предприятие сега ще чисти само един район, най-трудният – „Красна поляна“. Системата за управление на отпадъците в София е сбъркана. Това ли е кръговата икономика, зелената икономика, при която харчим пари, за да произведем от боклука гориво, а след това заравяме това гориво в земята в едно сметище, което беше затворено“, попита Мая Манолова.

„От мен вече се очакват решения, затова със сигурност ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София – всичко ще бъде извадено на масата. Ако бъда кмет, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането. Темата е изключително важна за столичани и решението трябва да го вземат те. Защото решението, което в момента предлага екипът на Фандъкова е това, при което се заравят едни пари. А София, въпреки че годишно се харчат над 200 млн. лв. за чистота, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е? Ставаме заложници на същото за следващите 5 години – пак същите ще чистят, пак така ще чистят. Не просто сбъркана система, а една дебела сметка, която плащат столичани. И един много красноречив пример колко непрозрачно и неефективно се харчат парите на гражданите на София“, завърши Мая Манолова.

Тагове: Новини