Начало/Мая Манолова: Решението за удължаване концесията на Софийска вода е незаконно. Областният управител да го върне

Мая Манолова: Решението за удължаване концесията на Софийска вода е незаконно. Областният управител да го върне

02.12.2022

Лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе искане до областния управител на София за връщане решението на общинския съвет за удължаване концесията на Софийска вода, защото по думите им то е незаконно.

При внасяне на искането Манолова  заяви, че не иска общинските съветници да тръбят как поемат „политическата отговорност“ за това решение, а да оставят след изборите догодина новият общински съвет, в който ГЕРБ няма да има мнозинство, да вземе решение дали общинското ВиК да поеме водоснабдяването или да се продължи с концесия.

Като основен аргумент за удължаването на концесията общинарите изтъкват нарушен икономически интерес на Софийска вода. Манолова контрира, че само за последната година дружеството си е разпределило 39 млн. лв. дивидент, а за 2020г. – 34 млн лв. Общо за последните 10г. печалбата им е 311 млн. лв, а за това време цената на водата е скочила двойно.

От гражданската платформа представиха три аргумента за незаконността на решението. На първо място законът заявява, че решения за концесии могат да се сключват само след съгласуване с КЕВР, а такова няма. От друга страна решението не се съобразява със законовото изискване КЕВР да определи нормата на печалба на дружеството, като записва много по-висока – вместо определената 8,12%, нормата на възвръщаемост в решението на общинския съвет е 13%, което означава по-скъпа вода за повече печалба на френската компания.

„Тук има не нарушен, а развит икономически интерес на общинските съветници, на Фандъкова и разбира се на Софийска вода.“ – беше категорична Манолова.

Тя посочи и друго нарушение на закона в полза на концесионера – общинският съвет вече повече от година не гледа бизнес-плана на Софийска вода, в който трябваше нормата на печалба да бъде намалена и следваше да намалее и цялостната цена на водата в столицата.

Манолова припомни, че в предизборната кампания през 2019г. Фандъкова обеща, че концесията няма да бъде удължавана, а сега нейните общински съветници удължават концесията на Софийска вода.

Лидерът на Изправи се.БГ разкритикува и задкулисният подход на приемане на решението в последните момент с думите: „Концесията на Софийска вода беше удължена на тъмно, на шушу-мушу, зад гърба на столичани.“

 

Цялото изказване на Манолова можете да видите тук

 

Искането за връщане на решението можете да видите тук

Тагове: