Начало/Мая Манолова се срещна с представители на бесарабските българи

Мая Манолова се срещна с представители на бесарабските българи

28.06.2020

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова се срещна с представители на бесарабски българи от Молдова и Украйна.

Бесарабските българи отбелязаха, че студентите от общностите на българите зад граница се адаптират трудно. Те настояват за адаптационен център в България, който да предлага изучаване на български език, да привлича ученици и студенти, да съдейства за културната интеграция и по-добрата комуникация с местната администрация.

От организацията на бесарабските българи подчертаха, че около 40% от студентите от общностите зад граница се връщат обратно в чужбина заради липсата на подкрепа от страна на институциите.

Те сигнализираха до Гражданската платформа за утежнена процедура за получаване на българско гражданство и за нерегламентирани практики с плащане на тъмно за консулски услуги, които би трябвало да са безплатни.

Институциите говорят чисто политически, че демографската криза е голям проблем, но умишлено не го решават. Хората от общностите зад граница са млади и активни, а държавата не прави нищо, за да върне тези хора в България, каза Манолова.

Тя допълни, че това е пълно безхаберие от страна на държавата и нещата не се случват, защото властта няма интерес от това.

Задължително е държавата да върне българите в страната, защото това е шанс да се върнат млади хора в България. Всички проблеми имат решение, но трябва да има хора, които искат да ги решат, воля на администрацията, каза Манолова.

Друг проблем, който представиха от организацията е, че след като завършат и докато пребивават в страната, бесарабските българи имат затруднения с трудовите договори в България. По думите им няма законоустановен ред, по който фирмите да наемат хора с документ за временно пребиваване. Хората обикалят между Дирекция „Миграция“, Агенцията за българите в чужбина и Министерството на правосъдието, за да докажат произхода си, да получат гражданство и да могат да работят легално.

Бесарабските българи отбелязаха и невъзможността семействата да се съберат на едно място поради трудното издаване на документи и необходимостта документите да се подават лично в България. Те поставиха като въпрос и невъзможността за преместването на хората в България. Не могат да им се преместят пенсиите, което ги оставя без доходи и създава пречка за връщането им в страната.

От организацията допълниха, че в Молдова, в Тараклия, има клон на Великотърновския университет, но дипломата, издадена от него, не е легитимна в България и в Европейския съюз, а само в Молдова.

 

С представители на организацията на бесарабските българи говорим за проблемите с адаптацията у нас на българите зад граница и липсата на подкрепа от родните институции за тях

Публикувахте от Мая Манолова в Неделя, 28 юни 2020 г.

Тагове: Новини