Начало/Мая Манолова: След първия – втори гаф с пенсиите за хората с увреждания

Мая Манолова: След първия – втори гаф с пенсиите за хората с увреждания

08.02.2022

Хората с увреждания получават с по 15 лв. по-малко на месец спрямо миналата година заради „виртуални добавки“

„Призоваваме Министър Гьоков незабавно да се извини на хората с увреждания, незабавно да им поиска извинение и в бюджета на държавното и обществено осигуряване да бъдат предложени промени, така че със задна дата да се възстановят щетите от по-малките доходи на хората с увреждания. Защото след като си обещал да ги компенсираш, не може да си играеш на дребно и да се чудиш как да спестиш 15 лв. от човек, който е на легло, не може да се обслужва сам и има нужда от подкрепа.

Това е безобразие, това е гавра с хората, които имат нужда от най-голяма подкрепа. Така че, министър Гьоков, извините се незабавно за това, че за пореден път излъгахте и майките от Системата ни убива, и хората с увреждания и незабавно си поправете грешката, още от утре.“

Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в свое видеообръщение във Фейсбук. Тя разкри как хората с най-тежки увреждания вместо да бъдат компенсирани с 30 лв. на месец за разликата с доходите им от миналата година, те и за януари и февруари получават с по 15 лв. по-малки доходи спрямо края на 2021 г. Така през декември те са получили 320 лв. заедно с ковид надбавката, а през януари получават 290 лв. Именно от тези 30 лв. на най-уязвимите социалното министерство решава да спести. 

Така след като се опита да поправи огромния гаф с пенсиите през януари, социалното министерство през февруари сътвори втори още по-голям гаф по отношение на най-уязвимите, на хората с увреждания – категорична е Манолова и разкри начина, по-който е станало това:

„Оказа се, че към декемврийската и към януарската и февруарската пенсии са включени едни виртуални добавки, които хората с увреждания не получават, но Социалното министерство им смята. Това са т.нар. добавки за чужда помощ. Те не ги получават, защото ползват лични асистенти и тези пари отиват в общините и там се облагат с данъци, но социалното министерство е решило, че е справедливо да им смята тези виртуални пари, които уж са получени през декември и през януари и по този начин да намали сумата от 30 лв. на 15 лв.“ Мая Манолова определи като „цинично и несправедливо“ това действие към тези, които живеят с по 290 лв, на които им отнемат по 15 лв. от месечния бюджет. Тя беше категорична: „Това наистина е цинично в условията на криза, на инфлация, на растящи цени, на повишаване и оскъпяване на издръжката на живот. Това е наистина, бих казала чудовищно.“

По думите на председателя на Изправи се.БГ 12 000 души са хората с най-тежки увреждания, които имат право на чужда помощ. От тях около 10 000 наистина ползват лични асистенти. Така че на тези 10 000 лв. социалното министерство е спестило по 15 лв за месеците януари и февруари. Но още по-притеснителното е, че това ощетяване ще продължи и за март, а след това предстои тази добавка да бъде мултиплицирана до месец юли, но за следващите 3 месеца те също ще бъдат ощетени с по 15 лв. или става дума на месечна база за около 150 000 лв., а за 6 месеца сумата ще нарасне до милион.

„Е, до там ли стигна социалното министерство да спестява по един милион лева за шест месеца от хората с най-тежки увреждания, от тези, които имат нужда от най-голяма подкрепа?“ – попита реторично Манолова.

Председателят на Изправи се.БГ разясни и защо има хора, които и през февруари не получиха очакваните компенсации. По думите ѝ тези милион и 68 хил. пенсионери, получили компенсации, са получили по-малка сума от очакваната, защото социалното министерство и депутатите от управляващото мнозинство са се опитали да спестят увеличението на пенсиите за последните 7 дни след 25 декември, за да не го смятат в разликата между януарската и декемврийската пенсия и така са спестили по 10 - 15 лв. от пенсионер.

„Обещанията, че пенсионерите ще бъдат с преизчислени пенсии, че няма да има такива, които да живеят под прага на бедност, че ще получат повече през 2022 г., отколкото през последните месеци на 2021 г. Всичко това се оказва една лъжа, от която страдат най-уязвимите в условията на поскъпване на живота, особена на основните хранителни продукти от малката потребителска кошница, с които възрастните хора живеят и оцеляват. Така че, поправете тази несправедливост! Призоваваме ви! Замислете се дали е нужно да бъдат ощетявани и удряни най-уязвимите и то с по 15 лв. в условията на криза. Поправете си грешката час по-скоро!“ – завърши обръщението си Мая Манолова.

 

Линк към цялото ѝ изказване можете да намерите тук

Тагове: