Начало/Мая Манолова: След 2 октомври стартираме кампания „Не плащай“ срещу драстичното увеличение на сметките, включително за парно

Мая Манолова: След 2 октомври стартираме кампания „Не плащай“ срещу драстичното увеличение на сметките, включително за парно

26.08.2022

За първи път всяка изравнителна сметка за парно е проблемна и казус. Не смогваме да обясним на хората защо ги карат да плащат по няколкостотин лева отгоре. Възможно е Топлофикация-София да не е изпълнила решението на Народното събрание за намаляване на ДДС за топло от 20% на 9%. Затова и първото ни искане към служебния енергиен министър Росен Христов, който и тази седмица се заключи и скри в министерството, е да направи незабавна проверка на работата на топлинните счетоводители, които са на негово подчинение, и да огласи резултата. Така хората ще знаят на 14 септември колко ще плащат и дали ще има корекция в сметките им.“ Това каза Мая Манолова, лидер на „Изправи се България“, пред министерството на енергетиката по време на протестната акция на партията „Антиспукела“. Тя добави, че министър Христов трябва да настоява пред НАП да проверят колко ДДС е включено в изравнителните сметки за топло на софиянци.  „Ако НАП не направи проверка, на ход ще е прокуратурата да се произнесе дали е намалено наистина ДДС в сметките на Топлофикация-София. В офиса ни идват постоянно хора и питат дали да си плащат огромните си изравнителни сметките. След 14 септември Топлофикация-София ще започне принудителното им събиране. След 2 октомври щу започнем кампнита си "Не плащай", когато ще предложим държавата да поеме увеличението в сметките на потребителите. Сега не можем да ги посъветваме да не ги плащат, защото утре частен съдебен изпълнител ще им почука на вратата“, поясни тя. Според Манолова след 2 октомври с работещ парламент държавата няма да има оправдание да не поеме увеличениет на сметките, за което няма да плащат редовите граждани.

Вторият проблем, свързан със 140 000 битови потребители на парно в София, за който Манолова сезира министър Христов, бе свързан с драстичния скок на сметките за отопление с природна газ. „Направихме изчисление на база миналогодишните сметки. Хората ще плащат с 260% повече през тази година. Настояваме държавата да поеме увеличението над 150 лв. на мегават/час за битовите потребители. Мярката да важи за училища, болници, детски градини, социални домове, църкви, манастири и пр., които няма да могат да си платят“, обясни Манолова.

Като трето искане към служебния енергиен министър Манолова обясни, че е свързано с издирването на държателя на златната акция на държавата в Лукойл Нефтохим, Красимир Първанов. „По-добре е скрит от издирваните с червена бюлетина от Интерпол, а публичният интерес от адекватни цени на бензина и дизела зависи от него и от министърът на енергетиката. Росен Христов може да му иска отчет за работата и да го смени“, поясни Манолова. Тя добави, че именно затова иска министърът да свика незабавно общо събрание на Лукойл Нефтохим, на което да бъде сменен Първанов, както и да поиска намаляване на цената на бензина и дизела с лев надолу по бензиностанциите. „Държавата подкрепи бизнеса, но остави гражданите да се оправят сами да мизерстват и бедстват. Кризата е тук, но наесен предстои катастрофа. Настояваме държавата да си влезе във функциите и министърът на енергетиката да вземе решения по трите проблема“, категорична беше Манолова.

Тя изрази задоволство, че по предложението на „Изправи се България“, Топлофикация-София да бъде одържавена по схемата дълг срещу собственост вече се работи в министерството на енергетиката.

Тагове: