Начало/Мая Манолова: По жалбата на Изправи се.БГ съдът разпореди незабавно спиране на рязането на паметника

Мая Манолова: По жалбата на Изправи се.БГ съдът разпореди незабавно спиране на рязането на паметника

19.12.2023

Съдът разпореди незабавно прекратяване на всички действия по нарязването и демонтирането на паметника на съветската армия по делото, което заведоха от гражданската платформа Изправи се.БГ. В изявление по темата председателят на платформата Мая Манолова коментира:

“Областният управител незабавно да спре да реже и да унищожава бронзовите фигури на паметника, защото тук ще се носи отговорност – и дисциплинарна, и умуществена, и наказателна за унищожаване на публично имущество, което представлява културно-историческа ценност.“
Манолова допълни, че законът е ясен, че при отмяна на административен акт органите, които са извършили неоснователните действия са длъжни да възстановят съществуващото положение – т.е. да върнат паметника в предишния му вид.
„Така че да се готви областната управителка да лепи и да връща обратно бронзовите статуи на паметника.“ – предупреди лидерът на Изправи се.БГ и прикани премиерът Денков да отпусне средства за възстановяване на паметника, който незаконно унищожиха.
Мая Манолова реторично попита и какво пазят от МВР – незаконните действия на сглобката и на областната управителка. И повтори оценката си, която отправи през миналата седмица, че с действията си управляващите доказват, че са „варвари“ и „талибани“, които с действията си мислят, че са над закона и че могат да газят законите, да унищожават публично имущество и културно-историческо наследство като си мислят, че ще им се размине.
По отношение на понасянето на отговорност от виновните за незаконното унищожаване на паметника на съвестската армия Манолова допълни, че би следвало прокуратурата да се самосезира и да потърси отговорност от извършителите, като допълни, че от гражданската платформа също ще изпратят решението на съда.
Същевременно с това Мая Манолова се обърна към власт-имащите, които и в момента правят „съдебна реформа“ в кавички, които възхваляват върховенството на правото, докато погазват закона, като ги призова да не оказват натиск над съда при следващи съдебни инстанции, защото мотивите на административния съд в София са ясни – липсва адиминистративен акт, който да легитимира действията на областната управа.

Вижте видео с цялото обръщение на Мая Манолова тук

Тагове: