Начало/Мая Манолова: Създаваме гражданската платформа Изправи се.БГ, не е партия

Мая Манолова: Създаваме гражданската платформа Изправи се.БГ, не е партия

06.12.2019

„Регистрираме гражданската платформа „Изправи се.БГ” като гражданско сдружение, с идеална цел в обществена полза. В общата мрежа „Изправи се.БГ” ще се включат отделни граждани, експерти, граждански сдружения, движения, инициативни комитети, браншови организации, синдикат“.

Това каза Мая Манолова при учредяването на гражданската платформа „Изправи се.БГ”.

Манолова бе категорична, че гражданската платформа не е партиен проект и няма да прераства в партия.

Тя представи учредителите в офиса на организацията в столицата, където провежда и безплатните приемни за граждани.

Гражданската платформа ще работи за защита на базисните демократични ценности и за подкрепа и решаване на проблемите на обикновения човек, за конкретни казуси на гражданите, каза Манолова и посочи девет области, в които организацията ще осъществява усилия и граждански натиск.

„Когато защитните средства на едно общество са изцяло подчинени на властта, гражданският натиск е последната надежда за коректив и възстановяване на справедливостта“, каза още Манолова.

В учредителната декларация на платформата са разписани девет основни области за работа - право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на медиите, словото и журналистите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.

„Гражданите имат най-голямо право да изискват от властта, защото тя произтича от тях, а те плащат на институциите, на властта и на опозицията, да защитават интересите им. А плащат скъпо – по осем лева на глас, както вчера гласуваха заедно ГЕРБ, БСП, "патриоти" и всички”, добави още тя, визирайки гласуваните от Народното събрание партийни субсидии, които трябваше да бъдат по 1 лев на глас, но бяха осемкратно завишени.

В екипа на гражданската платформа са хората, които се включиха в кампанията ми като кандидат за кмет на София, каза Манолова и посочи:

Никола Вапцаров – правозащитник и председател на ИК на Манолова като кандидат за кмет, Тихомир Валериев – представител на Инициативия комитет „Зелена Обеля”, адвокат Десислава Малинова – от гражданското движение за чист въздух, Вера Иванова от майките от „Системата ни убива”, Бисер Манолов – финансист, Пенка Георгиева от организация за защита правата на пациентите,  ген. Валентин Цанков – бригаден генерал от Асоциацията на сухопътните войски, Десислва Бакърджиева – актриса, Борис Панкин – режисьор, Таню Киряков – олимпийски  шампион по стрелба, Кристина Димитров – изпълнител, Невена Андонова – кинорежисьор, Цветелина Хаджибонева – представител на Протестна група „Младост”, представители на Инициативния комитет Горубляне и Овча купел, Максим Генчев – режисьор, както и представители на Асоциацията на домоуправителите, на медицинските съсловия на фелдшерите и на медицинските специалисти, представители на Гражданско движение „Днес” и др.

Манолова посочи, че към „Изправи се.БГ” ще се присъединяват още индивидуални учредители и членове, както и цели организации, с които платформата ще партнира.

Тяхното присъединяване ще се осъществи в понеделник, на публично събитие от 18,00 ч. в Конгресния център на Кула Б (от кулите до КАТ - София), където колективни и други членове ще заявят влизането си в платформата и общите каузи, за които ще работим обясни пред журналистите Манолова.

„Ние заставаме зад общи каузи – защита на гражданските права, защита на основни ценности и свободи, защита и подкрепа на всеки човек, на правото му на достоен живот, на правото му на справедливост, добри доходи, работа, достъп до качествено здравеопазване и образование“, заяви тя.

„Ще постигаме целите си чрез активни позиции и действия по деветте акцента в декларацията, чрез приемните за граждани, които вече ще бъдат и извън София и чрез платформата за граждански натиск – електронна платформа за подаване на сигнали по градове и населени места от цялата страна“, обясни Манолова.

Дейността на гражданската платформа ще се финансира чрез дарения, както и в предизборната кампания, през онлайн платформа. До момента проектът се финансира от лични средства на учредителите и на Мая Манолова, посочи тя.

През следващата седмица Манолова и екипът й ще бъдат в Северозападна България. Приемните, които ще организира платформата ще продължат да са абсолютно безплатни, подчерта Маналова.

Тагове: Новини