Начало/Мая Манолова с призив към социалния министър от Русе: Добавката от 70лв. за трудноподвижните пенсионери да се разнесе по домовете им заедно с пенсията

Мая Манолова с призив към социалния министър от Русе: Добавката от 70лв. за трудноподвижните пенсионери да се разнесе по домовете им заедно с пенсията

12.04.2022

ГЕРБ и БСП синхронизирано искат връщане на хартиените бюлетини - нагледали сме се как се мами с тях на избори

Господин Гьоков, незабавно се разпоредете тези 70 лв. великденски надбавки да бъдат поднесени на възрастните хора, които сатрудноподвижни по домовете им, както сеслучва и с пенсиите. Не ги лишавайте, тъй като за тях ще е невъзможно да отидат лично в пощенските станции да се редят на опашки, за да си получат парите, с които да си купят козунак и яйца за празниците. Това наистина е унизително отношение, което демонстрира социалното министерство към възрастните хора на България.

Ясно е че социалното министерство иска да се застрахова, че хората няма да помислят, че тези 70 лв са увеличение на пенсиите, а че са просто добавка за Великден. Но не подценявайте възрастните хора. Те са грамотни, интелигентни и могат да направят разлика между размер на пенсия и социално подпомагане."

Това заяви Мая Манолова в Русе по повод сигнали, които получават в Изправи се България от трудноподвижни пунсионери от страната, които получават пенсиите си по домовете за това, че за да получат добавките си от 70лв за Великден ще трябва да отидат лично, за да си вземат парите.

Повод за посещението на г-жа Манолова в дунавския град е първото заседания по делото на Симеонка Симеонова в Русе - по едно от над 100 дела на пенсионери в цялата страна заведени от гражданската платформа. Днес има заседания по такива дела освен в Русе и в Шумен и Хасково.

адеждата ни е, че ще се намери Административен съд, който да съобрази волята на законодателя за това преизчисление на пенсиите, да погледне точката и запетаята и духа на закона, и да признае, че е  било правилно да бъдат включени при преизчислението на пенсиите годините 2017, 2018 и 2019. Заради начина, по който НОИ подходи към преизчисляването на пенсиите, т.е. да не издаде един общ акт, наредба или методически указания, които да могат да бъдат обжалвани пред съда, се налага да го правим за всеки един пенсионер поотделно. Реално, ако има пробив по някое от тези дела, ще можем да докажем, че НОИ е ощетило стотици хиляди пенсионери с преизчислението на пенсиите." - заяви Мая Манолова.

По думите й е абсолютно некоректно и цинично от страна на властта да опита да спести от възрастните хора. Става дума за една икономия, която социалното министерство и НОИ ще направят в размер на около 30 милиона лева от пенсионерите за това, че ги ощетиха, невключвайки в преизчислените им пенсии увеличенията 2017, 2018 и 2019 г.

Според нея в отношението на властта към възрастните хора се вижда, че няма партия, която да защитава именно най-уязвимите. Дефицитът от социално ориентирана партия и формация в България е огромен. Затова Изправи се България ще бъде партията на уязвимите хора, на работещите хора, на дребните земеделци, на малкия бизнес и на пенсионерите, на хората с увреждания, на самотните родители, тези които абсолютно са пренебрегнати от властта.

"Чухме в неделя, че уж социалната партия на Нинова ще внесе предложения за това да бъде намалено ДДС върху храните, да има тавани върху някои стоки, за което ние апелираме отдавна, но вместо това вчера партията на Нинова внесе промени в Изборния кодекс. При това го направиха в един глас с депутатите на ГЕРБ. От Русе г-жа Атанасова, от София г-жа Нинова най-важната тема за тях – как ще се проведат изборите, връщане на хартиените бюлетини. Нагледали сме се на това как се мами на избори с хартиени бюлетини, но и в момента питам аз уж социалната партия на Нинова това ли е най-важната тема – връщането на хартиените бюлетини?" - попита реторично лидерът на ИБГ. По думите й щом се внасят промени в Изборния кодекс, скоро се очакват избори.

Тагове: