Начало/Мая Манолова: С увеличението на данъците Фандъкова подведе столичани

Мая Манолова: С увеличението на данъците Фандъкова подведе столичани

29.11.2019

„Може и да е законно, не не е морално 3 седмици след изборите“, смята Манолова и нарече предложението „данъчен трик“

 

„В предизборната кампания г-жа Фандъкова подведе обществото, като внуши, че няма да се вдигат данъците на София. Сега обаче предлага драстичен ръст на данъка за автомобили и данъка възмездно придобиване.“ Такава позиция изрази във фейсбук Мая Манолова по повод повишаването на данъците в София.

 

„До изборите на 3-ти ноември мантрата на ГЕРБ беше, че София е дясна и десните трябва да подкрепят десния кандидат Йорданка Фандъкова“, смята още Манолова, като добавя, че с предложението си ГЕРБ доказват, че в момента управлението на столицата е всичко друго, но не и дясно, а в името на вземането на властта са готови безцеремонно да заблуждават гражданите.

 

„Три седмици след приключването на изборите се предлага покачване на данъците, при положение че процесът по изготвянето на бюджета трае месеци“, подчертава Манолова.

 

По думите й това показва, че докато г-жа Фандъкова в кампанията търсеше доверие от хората с аргумента, че 10 години не е вдигала данъците в София, през същото това време е подготвяла с екипа си повишението им с до 40%. Законно е, но не е морално.

 

„И е заложена мина, върху която всички ние ще стъпим още на 1-ви януари.

 

Столичната община е рекордьор по задлъжнялост в България със заеми от над 700 млн. лв.

 

Половината от всички общински дългове в страната са именно задължения на София.

 

Бюджетът само за 2019 г. е с 230 млн. лв. дефицит и в края на годината се очаква сметките на Общината да са празни. Т. е. кацата е вече празна и ГЕРБ бърка в джоба на хората, за да я напълни.

 

Самото предложение за увеличение на данъците е слабо аргументирано и с неясни критерии:

  • Рискът с механичното увеличаване на данъка за възмездно придобиване на имуществое, че това няма да доведе до обещаните 20 млн. лева в хазната и гражданите ще продължат да изповядват сделки на данъчна основа.

Вместо ръст на данъците, управляващите можеха да опитат да постигнат ефект със засилен контрол и повишаване на събираемостта.

  • Ръстът на данъка за автомобили е още по-необясним.Управляващите вместо да увеличават данъците за доказаните замърсители, избират лесния подход за увеличаване на данък на база мощност и не на база реален екологичен клас на газовете, излизащи от ауспуха, а на база екологичния клас записан в талона на автомобила. Така коли без катализатори ще продължават да замърсяват, а ще плащат тези, които не могат да си позволят нови коли.
  • Конкретните размери на увеличенията също са необосновани. Автомобили клас „Евро 3“, които са по-стари и на теория по-замърсяващи от по-високите екологични класове, получават ръст на данъка от 10%, на фона на 25% ръст за по-новите коли „Евро 4“.

 

Намаляването на проблема с автомобилите и замърсяването на въздуха не става с механично увеличаване на данъците, а с целенасочена политика за стимулиране на устойчивите начини на придвижване. Както и с насърчаване използването на електромобили.

 

Затова смятам, че с този данъчен трик ГЕРБ и г-жа Фандъкова осигуряват пари за себе си, вместо чист въздух и нормална икономическа среда за гражданите“, посочва още Манолова.

Тагове: Новини