Начало/Мая Манолова: Топлофикация е надвзела 254 лв. от всеки абонат

Мая Манолова: Топлофикация е надвзела 254 лв. от всеки абонат

01.03.2024

“Всички ние сме спонсорирали Топлофикация за този отоплителен сезон със 112 млн. лв. по данни на самото дружество. Или това са по 254 лв. на домакинство. Всеки от нас е платил по 254 лв. повече на Топлофикация.”

Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова при започването на закритото заседание на КЕВР, на което одобриха цената на природния газ за м. март. КЕВР взе решение за цена на газа от 57,59 лв./МВтч за месец март, на фона на прогнозна цена на газа, върху която се изчисляват сметките за парно от 103,14 лв./МВтч. От Изправи се.Бг изразиха негодуванието си, че въпреки значително по-евтиния газ, регулаторът не е намалил цената, на която се изчислява прирофния газ в сметките за парно и хората хората плащат с 79% по-скъп газ от пазарната му цена. Манолова уточни, че самата Топлофикация е изчислила, че заради тази разлика до м. февруари е надвзела от потребителите си 112 млн. лв.
„Настояваме КЕВР да се произнесат и да заставят Топлофикация да върне на всяко домакинство надвзетите суми или по 254лв. Това са сумите, които ние сме надплатили до този момент. С тях сме субисидирали Топлофикация. Искаме си парите!“ беше категорична Манолова.
На следващо място от Изправи се.БГ настоява КЕВР да спази закона и наредбата и да намали цената на парното с 30% считано от м. януари до неговата себестойност или 108лв/МВтч вместо сега действащата цена на топлото от 138 лв.. Манолова посочи, че сумата от 138 лв./МВтч е безпрецедентна и е исторически най-високата цена, която някога са плащали потребителите в столицата. Манолова припомни, че това е записано и в наредбата на КЕВР и при разлика от над 15% между прогнозната и реалната цена на природния газ, то цената на парното трябва да бъде коригирана по средата на отоплителния сезон.


От гражданската платформа поискаха и оставката на КЕВР с думите:
„Нямаме време да ги чакаме да бъдат сменяни след пазарлъци, „мумурандуми“, коалиционни споразумения и останали простотии със сядане и ставане от скутове и пазарлъци тип женския пазар. Айде стига вече!“ – възмути се Манолова и допълни: „КЕВР да си подадат оставката и оставка да дадат и тези, които назначиха този състав на КЕВР начело с Иван Иванов – това са Демократична България, ИТН, ГЕРБ, БСП. Изобщо парламентарните партии имат свои представители в КЕВР и всички те щавят столичани като им начисляват 28% по-високо парно и с 80% по-скъп газ.“
Манолова припомни, че по предложение на Асен Василев тази година потребителите на парно плащат с 11% по-високо ДДС спрямо миналата година и така клиентите на Топлофикация получиха за този м. февруари най-високите сметки за парно, които изобщо някога са плащали. Бившият омбудмсман прогнозира, че същото ще последва като пристигнат и изрванителните сметки.

Тагове: