Начало/Мая Манолова: Удължаването на концесията на Софийска вода с 8г. е позор

Мая Манолова: Удължаването на концесията на Софийска вода с 8г. е позор

24.11.2022

Изправи се.БГ ще искат областния управител да върне решението, ако се приеме в зала

„Позорно поведение на общинските съветници, утре ще има позорно гласуване в Столичния общински съвет, с позорно решение зад гърба на хората на София за удължаване на концесията за вода в столицата.“

Това заяви председателят на гражданска платформа Изправи се.БГ Мая Манолова след заседанието на комисията по икономика и собственост на Столичния общински съвет. Тя се включи в заседанието на комисията, за да разкритикува предложението за удължаване концесията на Софийска вода с 8г. и 4 месеца.

По думите ѝ това не е случайно избран срок, а е максимално възможното удължаване на концесията до 35 години от началото ѝ. Според лидера на Изправи се.БГподобни въпроси не могат да се вземат на тъмно без широко обществено обсъждане, а Фандъкова и ГЕРБ са погазили предизборното си обещание да не удължават концесията на Софийска вода.

Манолова определи като неоснователни аргументите на вносителите от ГЕРБ за неподготвеност на общинското ВиК за прехвърляне на активите, защото за това изцяло е виновен общинския съвет и кмета на София. Вторият аргумент за нарушени икономически баланс е абсурден и смешен според Мая Манолова. Тя цитира, че дружеството си е разпределило 34 млн. лв. печалба само за 2020г. За 2021-ва печалбата е дори 39 млн. лв. А от 2011г. насам чистата печалба е в размер на 311 млн лв.

„Това струва на столичани 67% повишение на цената на водата от 2017г. насам и над 90% спрямо 2011г. При тези числа е абсурден аргументът, че става дума за нарушен икономически интерес.“

Мая Манолова заяви, че ако се приеме решението от Изправи се.БГ ще изпратят искане до областния управител да върне решението за удължаване на концесията.

 

 

Тагове: