Начало/Мая Манолова: Управляват ни нови фашисти

Мая Манолова: Управляват ни нови фашисти

15.12.2023

От гражданската платформа Изправи се.БГ организираха флашмоб пред районната администрация на „Средец“, Столичната община и областната управа на гр. София в знак на протест срещу нарязването на Паметника на Съветската армия.

„Тук сме, за да изкрещим, че ни управляват нови фашисти. Защото е фашизъм да рушиш паметници, да мачкаш всеки, който има различно мнение, да пренаписваш историята, да малтретираш медиите, да сееш омраза в обществото. Никой български гражданин няма право да си затваря очите и да си мисли, че не се отнася до него, защото скоро ще си припомним думите на немския проповедник Мартин Нимьолер: „Когато дойдоха за комунистите, аз мълчах, защото не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах, защото не бях социалдемократ. Когато дойдоха за профсъюзите, аз отново мълчах, защото не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах, не бях евреин. Когато дойдоха за мен, вече не бяха останали хора, които да ме защитят.““

Това заяви председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова пред районната администрация на „Средец“ по повод премахването на Паметника на Съветската армия. По нейни думи честните хора, демократите нямат право да позволяват на това ново фашистко управление да продължава да се гаври с българските граждани и с българската история.

Относно заведеното от гражданската платформа Изправи се.БГ дело за незабавно прекратяване на нарязването на Паметника на Съветската армия Манолова разкри, че еднодневният срок на областната управа вече е изтекъл, а до момента все още няма никакви представени доказателства от страна на областния управител за основанието, на което унищожава паметника. По думи на Манолова, ако такива няма представени до края на днешния ден, съдът ще се разпореди незабавно за преустановяване на незаконните вандалски действия на длъжностни лица от областната управа.

„Чухме вчера, че областната управителка е щяла да представи документите. Ако всичко беше законно и както се казва, ако всичко ѝ беше точно, документите вече трябваше да са в съда, а не да ги произвеждат и антидатират постфактум. Вече паметникът е практически унищожен. В същото време вероятно в момента се фабрикуват документи, които да оправдаят престъпното поведение на длъжностни лица. Защото да унищожаваш културно-историческо наследство без всякакво законово основание, е наказуемо и според Наказателния кодекс“ заяви Манолова и допълни, че отговорност ще носят всички, замесени в демонтирането на паметника: и Борисов, и приближените му, които извадиха предложението на ДБ в предния общински съвет, и кмета Терзиев, и районния кмет Трайчо Трайков, и партиите от сглобката ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Тагове: