Начало/Мая Манолова: Управляващите продължават далаверите в пътното строителство със същите схеми и същите участници

Мая Манолова: Управляващите продължават далаверите в пътното строителство със същите схеми и същите участници

31.03.2022

„Управляващата четворна коалиция продължава далаверите на ГЕРБ в пътното строителство като използва същите схеми и същите участници.

Призоваваме 47-мото Народно събрание да не се превръща в параван за незаконни действия, да не разглежда и да не приема решение, което нарушава принципа на разделение на властите и противоречи на българската Конституция.“

Това заяви Мая Манолова, лидер на Изправи се.БГ в публична позиция на гражданската платформа и в свое видеоизлъчване на живо в социалната мрежа фейсбук. Повод за думите ѝ стана внесеният в Народното събрание проект за решение от народни представители от Продължаваме промяната, ИТН и БСП по предложение на министър Караджов, с който се разрешава на АПИ да разплати суми по прекратени от служебното правителство договори със строителни фирми и да възложи нови дейности по същите договори в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Става дума за договори, сключвани през 2019г. и 2020г. от правителството на Борисов, възложените за изпълнение дейности по които многократно надвишават първоначалните суми, става ясно от позицията на Изправи се.БГ

Мая Манолова даде примери с договор за текущ ремонт и поддръжка на републикански пътища в благоевградско, където първоначалният договор е на стойност 23,7 млн. лв, а възложените дейности са за 200 млн. лв. Подобен договор в пазарджишко от 18 млн. лв първоначална стойност, с допълнително възложените строителни дейности нараства до 320 млн. лв. По същия начин в пловдивско от 28 млн. лв. са възложени дейности за 268,3 млн. лв.

Г-жа Манолова припомни в позицията си, че Законът за обществените поръчки допуска надвишаване на сумата по договора с не повече от 50%. В случая увеличението е 10-15 пъти т.е. става дума за незаконно възлагане на дейности. Договорите бяха прекратени от служебното правителство след разкрития на министър Комитова, Рашков и зам.-министрите Шишков и Демерджиев. Единствено бяха продължени клаузите за зимното почистване на пътищата през изминалите зимни месеци.

Сега в проекторешението се предлага да бъдат платени 50% от дейностите по всички тези договори, по преценка на Министерски съвет и МРРБ могат да се плащат и 100% от сумите въпреки множеството възлагания в противоречие със Закона за обществените поръчки. Според становището на Изправи се.БГ тези възможности са изцяло в правомощията на изпълнителната власт, която може и да проведе нови процедури по ЗОП, а до момента такива дори не са обявени.

Мая Манолова изрази становище, че законно извършените дейности трябва да бъдат изплатени и работниците да си получат заплатите. Но това да стане след обстойни проверки за извършените дейности, тяхното качество и законност.

„Очевидно и в следващия парламент ще има нужда от нова комисия по ревизията, която да осветява подобни безобразия и да показва на българските граждани как се харчат техните пари.“ Завърши становището си лидерът на Изправи се.БГ.

 

Цялата позиция на Изправи се.БГ можете да видите тук

Видеото с позицията на г-жа Мая Манолова можете да гледате тук

Тагове: