Начало/Мая Манолова: Фандъкова обрича столичани на мръсна и непочистена София и за следващите пет години

Мая Манолова: Фандъкова обрича столичани на мръсна и непочистена София и за следващите пет години

09.09.2019

„Възползва се от позицията си на кмет, за да води предизборна кампания“

„Йорданка Фандъкова обрича столичани на прашна, мръсна и непочистена София и през следващите пет години.“

Това заяви Мая Манолова пред Столичната община, където днес внесе в деловодството искане за поставянето на 24 информационни точки и един централен информационен център, от които ще води кампанията си за предстоящите кметски избори.

Коментарът на Манолова бе по повод на обществената поръчка за сметосъбирането в столицата. Днес е денят, в който се отварят офертите, подадени от новите фирми, които се борят за чистотата на София в следващите пет години, въпреки че договорите на досегашните изпълнители изтичат през м. август 2020 г.

„Оправданието, което чувам от г-жа Фандъкова, че може да има съдебно обжалване и че може да се проточи самата процедура, е съшито с бели конци. В договорите на фирмите, които в момента почистват столицата, има клаузи, в които е записано, че те ще продължат да почистват до окончателното избиране на други фирми“, подчерта Манолова.

Тя припомни, че сметосъбирането е най-скъпата услуга на Столичната община – процедурата в момента е за над 400 млн. лв., а от 2014 г. расте всяка година – от 88 млн. лв. вече годишно се харчат между 110 и 120 млн. лв.

„Парите растат, а столицата не става по-чиста. Следващият кмет и столичани ще бъдат заложници на тази процедура през следващите 5 години, защото поръчката надхвърля един мандат“, предупреди Манолова.

Тя изрази и възмущението си от факта, че Йорданка Фандъкова се възползва от позицията си на кмет, за да води предизборна си кампания, след като обяви кандидатура си на 2 септември.

„Аз също можех да остана на поста омбудсман до деня на регистрацията си, можех да изляза и в служебен отпуск, а да не подавам оставка. Прецених обаче, че честното и почтено поведение спрямо гражданите и другите кандидати е да подам оставка и да водя кампания от позицията на кандидат“, заяви Манолова.
По думите ѝ воденето на кампания от кметския стол не е честно спрямо гражданите, както и нелепата ситуация един кандидат да иска разрешение от друг кандидат за поставяне на информационните си точки и центрове в столицата.

Тагове: Новини