Начало/Мая Манолова: Хората искат мнозинство и кабинет на промяната

Мая Манолова: Хората искат мнозинство и кабинет на промяната

20.04.2021

Комисията по ревизията ще започне с проверка на харченето на пари от Министерски съвет в последните две години и „черните каси“ на властта, категорична е Манолова

Днес в 10:30 ч. Манолова и майките от „Системата ни убива“ ще внесат Закона за личната помощ

Хората искат парламентарно мнозинство и кабинет на промяната, излъчен и подкрепен от формациите на промяната – „Има такъв народ“, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“. 60 % от хората искат стабилно управление и това е нормално. Вече втора година сме в тежка здравна, икономическа и социална криза, а хората имат нужда от подкрепа.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в сутрешния блок на бТВ в отговор на въпрос за консултациите при президента вчера.

Чакаме предложението за кабинет на Слави Трифонов, който е втора политическа сила. Народът му даде доверие, което върви с отговорност към хората. Ще държим освен почтени хора и професионалисти, да има и ясни приоритети, допълни Манолова.

Не може да им бъде забранено на БСП и ДПС да заявят подкрепа за правителство, но това няма да ги освободи от отговорност за сделки, финансирания и черни каси. Партиите на статуквото няма да задушат в токсична прегръдка кабинет на промяната. Тази подкрепа не се дава срещу чадър, позиции, договори, нито срещу отказ от носене на отговорност. Кабинетът ще е предложен от втория в парламента, а гласуването зависи от волята на парламентарните групи, обясни още Манолова.

Не бихме подкрепили кабинет, предложен от Борисов или ГЕРБ, заяви тя.

Естествени партньори на „Изправи се! Мутри вън!“ са партиите на протеста и на промяната – Демократична България и „Има такъв народ“, категорична бе Манолова, като добави, че разговори за коалиция между тях не са водени. Ако се водят, ще бъдат публични и прозрачни, пред очите на хората, каза тя и допълни, че още в кампанията е постигнат консенсус с тях за дълбока съдебна реформа, промяна в регулаторните органи, законодателство за честни избори.

Манолова бе категорична, че Комисията по ревизията ще проверки всички постъпили сигнали, независимо дали са за кабинетите „Борисов 1“, „Борисов 2“, „Борисов 3“ или за кабинета на Пламен Орешарски. Хората очакват проверка на харченето на пари в последните две години – постановления и решения на Министерски съвет, черните каси на властта – „Автомагистрали“, „Монтажи“, ДКК, програмата за енергийна ефективност, допълни Манолова.

Внесохме законопроект, с който добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща и след април, до края на 2021 г. Ние внесохме и законопроект всички фирми, засегнати от пандемията, да получат подкрепа в размер на една депутатска заплата или поемане на 90 % от постоянните разходи – наеми, осигуровки, режийни, а не както беше досега – помощ само за затворените фирми, каза още тя.

Манолова добави, че днес в 10:30 ч. заедно с майките от „Системата ни убива“ внася промени в Закона за личната помощ, с който се връщат текстовете в подкрепа на хората с увреждания.

Тагове: Новини