Начало/Мая Манолова: Целта ни е 1250 лв. минимална заплата и преизчисляване на пенсиите

Мая Манолова: Целта ни е 1250 лв. минимална заплата и преизчисляване на пенсиите

05.07.2021

Основната цел на „Изправи се! Мутри вън!“ е повишаването на доходите на българските граждани. Казали сме, че минималната работна заплата в края на следващия мандат ще достигне 1250 лв., а средната заплата - над 2000 лв. Ще преизчислим пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г., така че минималната пенсия да стане 550 лв. Ще внесем промяна в закона, с която ще задължим всяко следващо правителство да преизчислява пенсиите на всеки три години.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в Стара Загора, където днес се срещна с граждани.

Очаквам да удвоим резултата си в Стара Загора. В Благоевград спечели кметът на промяната Илко Стоянов и битката беше класическа - промяната срещу статуквото. Гражданите първо отхвърлиха ГЕРБ, а след това и БСП. Остана кандидатът на промяната, който ние подкрепихме. Това е началото на промяната, която ще продължи и в неделя, категорична бе Манолова.

Правителството на промяната ще включва „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и Демократична България. Хората искат власт, която да застане на тяхна страна и да започне решаването на проблемите им. Усеща се, че промяната е необратима и страхът си тръгва. Няма никакво съмнение, че ГЕРБ няма да управлява повече и няма да има „Борисов 4“, каза още тя.

Ангажиментът на „Изправи се! Мутри вън!“ е в следващия парламент да има специален фокус върху Маришкия басейн. Целта е да не бъде загубено нито едно работно място в него, докато няма алтернативна икономика и работни места, които да са по-добре платени и с по-добри условия на труд, допълни Манолова.

Важното е да бъде започната енергийна дипломация, така че преходът към нисковъглеродна икономика в Маришкия басейн да бъде отложен максимално дълго. Ще настояваме в средствата, предвидени за Зелен преход, да има целево насочен ресурс към Маришкия басейн, включително за изграждане на системи за улавяне на въглерод и иновативни производства, каза още тя.

Законодателството ни ще бъде насочено към подкрепа на бизнеса, облекчаване на регистрационните режими, освобождаване от административната тежест, изцяло онлайн обслужване за бизнеса и гражданите. Ще закрием всички гишета и всички услуги ще бъдат електронни. Внесохме и отново ще внесем законопроекти за подкрепа на малкия бизнес, заяви Манолова и даде за пример, увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 на 200 Хил. лв. и намаляване на корпоративния данък от 15 % на 10 % за едноличните търговци.

Тагове: Новини