Начало/Мая Манолова: Ще настояваме за подкрепа на туризма, бизнеса и самоосигуряващите се лица

Мая Манолова: Ще настояваме за подкрепа на туризма, бизнеса и самоосигуряващите се лица

27.06.2021

Подкрепяме искането за данъчна ваканция за хотелиерите, заяви Манолова във Варна

От "Изправи се! Мутри вън!" ще настояваме за подкрепа на туризма, бизнеса и самоосигуряващите се лица. Подкрепяме исканията на туристическия бранш, туроператорите и екскурзоводите за подкрепа в катастрофално слабия туристически сезон. Екскурзоводите и самонаетите лица в бранша са единствените, останали без подкрепа от държавата. Ще настояваме да бъдат обезщетени заради липсата на доходи и нормални пазари.

Това заяви председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова пред медиите във Варна, където днес се срещна с граждани.

Фирмите от туристическия бранш настояват да бъдат продължени мерките 60/40, 80/20, да бъде предоставена данъчна ваканция за хотелиерите заради проваления сезон. Тъй като всички се оплакват от липса на работници следва и сезонните работници да бъдат подкрепени и да получават обезщетение за безработица, когато загубят сезонната си работа, допълни Манолова.

В нашата програма са залегнали мерки, с които да задържим сезонните работници в България. Ще предложим пряка финансова подкрепа за туристическия бранш, за екскурзоводите и самоосигуряващите се лица, заети в бранша. Предлагаме обезщетение за безработица за сезонните работници, продължаване на мерките за подкрепа до края на годината, пряка финансова помощ от страна на държавата като процент от оборота и освобождаване от такса битови отпадъци за хотелите, които няма да отворят изобщо, подчерта тя.

"Изправи се! Мутри вън!" ще внесем законодателни промени, които да дадат ясен законов статус за рибарските селища и стоянките за лодки на рибарите, защото те в момента съществуват полузаконно. Нямат самостоятелен правен статут, което ги прави зависими от всяка следваща власт, заяви Манолова във връзка със сигнал от рибари, че стоянката им за лодки е отдадена на спортен клуб във Варна с решение на областния управител.

 

Тагове: Новини