Начало/Мая Манолова: 110 лв. на мегаватчас от държавата няма да подкрепят изцяло бизнеса за тока

Мая Манолова: 110 лв. на мегаватчас от държавата няма да подкрепят изцяло бизнеса за тока

21.10.2021

Най-големият грях на Борисов е спирането на проекта за АЕЦ "Белене", каза Манолова

Приетата от правителството подкрепа със 110 лв. на мегаватчас няма да подкрепи изцяло бизнеса. Утре цената на тока за бизнеса ще бъде 454 лв. на мегаватчас. Животът поскъпва, фирми фалират и повече от всякога държавата трябва да подкрепи гражданите и фирмите за по-високите цени на тока.

Това заяви председателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в интервю за бТВ радио днес.

Сега сметките за ток са високи за фирмите, но от 1 януари те ще бъдат високи и за домакинствата. Със 100 % по-скъпо ще бъде парното и с 50% по-скъп токът, допълни Манолова и заяви, че приоритет за "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще бъде изграждането на АЕЦ "Белене".

Ако не беше спрян проектът за Белене, сега нямаше да има ток за над 400 лв. на мегаватчас. Критиците на Борисов обясняваха, че централата няма да се изплати никога и токът ще струва 100 лв. на мегаватчас. Е, сега токът е 454 лв. на мегаватчас. Най-големият грях на Борисов е спирането на проекта за АЕЦ "Белене", категорична бе Манолова.

След като Европа признава, че ядрената енергетика и зелената енергия са бъдещето, след като виждаме, че във Франция започват 6 нови проекта за атомни централи, значи проблемът с тока е ясен, добави тя.

Краткосрочната цел е от 1 януари държавата да поеме изцяло увеличението на сметките за ток, вода, парно и природен газ за битовите потребители. Следващото правителство на промяната трябва да се притече на помощ на българите. Ще напишем социалната част на следващата управленска програма. Ние предвиждаме компенсации за по-високите сметки, забрана за спиране на тока заради неплатени сметки, отлагане на плащането на сметки за 6 месеца и отпадане на ДДС на основните храни, обясни Манолова.

Относно заповедта за "зеления сертификат" тя заяви, че утре ще я обжалва във Върховния административен съд и в Комисията по дискриминация.

Защо хората, които имат достатъчно антитела, ще трябва да се ваксинират или да се тестват всеки ден? И много хора, които са лежали в болница, няма да могат да си вземат зеления сертификат. Винаги съм се противопоставяла на въвеждането на задължения, които не са финансово обезпечени, допълни тя и призова здравния министър да отмени заповедта.

Тагове: Новини