Начало/Мая Манолова: 60 млн. лв. аванс ще получи фирмата строител на завода за боклук в София

Мая Манолова: 60 млн. лв. аванс ще получи фирмата строител на завода за боклук в София

19.07.2021

Наблюдаваме процедурата за обществена поръчка по избор на фирма, която ще построи завода за горене на боклук в София. Вероятно ще спечели фирмата с най-висока цена и ще получи 60 млн. лв. авансово – 20 % от общата стойност, а столичани ще получат инсталация за горене на боклук.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук след заседанието по делото срещу инсталацията за горене на боклук в София.

Тя припомни, че не е проведено обществено обсъждане за доклада по ОВОС на проекта със заинтересованите общности. Проведено е проформа обществено обсъждане, но столичани не са били уведомени за процедурата, когато са могли да възразят срещу инсталацията за боклук, обясни Манолова.

По думите й, когато делото бъде спечелено ще се окаже, че фирмата вече е спечелила обществената поръчка и е получила 60 млн. лв. авансово.

Това е безобразие. Този проект ще утежни положението с мръсния въздух в столицата. Заводът за боклук ще образува 9 тона фини прахови частици повече на годишна база. По делото се установи, че освен RDF, ще се горят и утайки от пречиствателни инсталации. България продължава да е заплашена от наказателна процедура заради мръсния въздух, като скоро ще плащаме и санкции, допълни Манолова.

Тя подчерта, че София често е с най-мръсен въздух. Всеки трети ден през зимата има превишаване на нормите за замърсяване. Всички минуси и плащания заради мръсния въздух ще паднат върху раменете на българските граждани. Екстрите обаче ще бъдат за тези, които провеждат обществените поръчки, строят заводи за боклук и се облагодетелстват от безумната система за обработка на отпадъците в Столична община, каза още Манолова.

От „Изправи се.БГ“ обсъждаме започването на подписка срещу изграждането на инсталацията за горене на отпадъци в София, за да се противопоставим на едноличните решения на Столичната община, заяви тя.

Тагове: Новини