Начало/ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ НА ЦИК

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ НА ЦИК

19.08.2020

Дo

                       Обществения съвет към

Централната избирателна комисия

_________________________

От Мая Манолова,

председател на Гражданска платформа

„Изправи се БГ“,

гр. София, ул. „Дякон Игнатий“ № 4

 

 

Уважаеми членове на Обществения съвет към ЦИК,

 

С промени в Изборния кодекс, в сила от 02.08.2019 г., е предвидено гласуването на национални избори да се осъществява само с машини във всички секции с над 300 избиратели.

Това означава, че за предстоящите парламентарни избори – предсрочни или редовни, ще са необходими машини за близо 9 500 секции.

В продължение на повече от една година ЦИК не е предприела никакви действия и не е приела никакви решения за изпълнение на закона и осигуряване на машини за гласуване.

Последното решение на ЦИК по темата машинно гласуване е от м. април 2019 г. и касае наемането на машини за изборите за Европейски парламент.

С бездействието си ЦИК застрашава и поставя под съмнение валидността на предстоящите избори, които съгласно действащия Изборен кодекс следва да се проведат само с машини в близо 9 500 секции. Това означава, че при оспорване на резултатите от изборите същите могат да бъдат отменени като незаконосъобразно проведени.

Внесеният на 17.08.2020 г. ЗИД на Изборния кодекс предвижда отново възможността да се гласува едновременно и с хартиени бюлетини, и с машини, което означава, че машини за 9 500 секции трябва да бъдат осигурени. Тоест, независимо дали този законопроект ще бъде приет, или не, ЦИК трябва да осигури машини за следващите избори, като за целта незабавно обяви обществена поръчка.

ЦИК отказва за допуска граждани на своите заседания, както и отказва срещи с тях по темата за машинното гласуване.

Обръщам се към Вас, като Обществен съвет към ЦИК, който подпомага дейността на комисията за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборите да вземете участие в заседанието на ЦИК, насрочено за 20.08.2020 г. от 10,00 ч., в което да поставите въпроса за обявяване на обществена поръчка за доставка на машини за гласуване на предстоящите избори за народни представители. В случай, че ЦИК продължи да саботира доставката на машини, това ще застраши честността на парламентарните избори.

 

 

 

С уважение: …………………

Тагове: Новини