Начало/Представители на „Изправи се.БГ“ ще присъстват на откритото заседание на КЕВР за цената на водата

Представители на „Изправи се.БГ“ ще присъстват на откритото заседание на КЕВР за цената на водата

17.12.2019

Днес, 17 декември 2019 г., представители на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще присъстват на откритото заседание на КЕВР от 10:00 часа, в сградата на Комисията.

Вчера Мая Манолова и представители на гражданската платформа депозираха становище пред КЕВР.

От „Изправи се.БГ“ настояват регулаторът и правителството да спрат увеличението на цената на водата, планирано от 1 януари 2020 г. и да се въведе мораториум върху повишението й в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, които са на воден режим.

Гражданската платформа предлага решение на проблема с несправедливото за гражданите повишение на цените, чрез следните действия:
1.      КЕВР да отложи увеличението на цените от 1 януари 2020 г.
2.      Да се въведе мораториум на вдигането на цената на водата в областите, които са на воден режим – Перник, Плевен, Ловеч и Габрово
3.      КЕВР да внесе незабавно предложение за промяна на Наредбата за регулиране на цените на ВиК-услугите, като се предвиди измененията на цените за четвъртата година от бизнес-плановете да стане след отчета на изпълнението на бизнес-плановете и показателите за качество от втората година.
4.      Правителството да приеме предложените от КЕВР промени, вкл. и въвеждането на мораториума за областите на воден режим.
5.      Ресорната подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР в 44-то Народно събрание да организира спешно публично изслушване на регулатора в оставащите последни дни преди увеличението на цените.
6.      Водните асоциации, кметовете и местните власти да не предприемат увеличение на цените на водата, тъй като цените, които КЕВР определя, са пределни.

Тагове: Новини