Начало/Протестиращите от кв. Обеля-2 и Мая Манолова блокираха бул. Ломско шосе

Протестиращите от кв. Обеля-2 и Мая Манолова блокираха бул. Ломско шосе

04.10.2020

Манолова призова Фандъкова да дойде на един от протестите срещу презастрояването в Обеля

Протестно шествие организираха жители на столичния квартал Обеля-2 и Мая Манолова днес в знак на недоволство срещу презастрояването на зелените площи в квартала. Те блокираха бул. Ломско шосе. По време на протеста дойде и полиция, която отцепи движението на коли по булеварда.

Пряко потърпевши от издаденото разрешително за строеж в зелената площ, на която има детска площадка, са жителите на блоковете 260 и 262, които разказаха, че инвеститорът е заградил зеленото пространство. След като хората са огранизирали протест, оградата е била премахната, а днес те преудпредиха, че протестите им ще продължат, докато Столичната община спре да издава разрешителни за строеж в зелените площи при блоковете около метростанция "Обеля".

Протестът започна в 11:00 ч. в зелената площ между блоковете 260 и 262. Протестът беше подкрепен и от представители на Инициативен комитет срещу презастрояването в кв. Младост.

В протеста се включи и председателя на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, поканена от организаторите на протеста. Припомняме, че миналата година тя участва в протеста срещу застрояването на зеленото пространство до съседен блок.

По време на протеста Манолова заяви, че една година след изборите за кмет нищо в София не се е променило.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обещаваше, че няма да се строи върху зелени площи и няма да се развалят детски площадки. Тук обаче възнамеряват да направят точно това – върху зелената площ да построят седеметажен жилищен блок и да махнат площадката, каза председателят на "Изправи се.БГ".

Хората са готови да дежурят, за да не го позволят. Решението е промяна на подробния устройствен план от общинските съветници, варианти за обезщетение на инвеститора, който е собственик на терена и пълна ревизия на сделките на Столична община. Фирмите, които строят, не са случайни, за да придобият терена. Корупцията в Столична община и в Столичния общински съвет трябва да се пресече, за да не се презастрояват зелени площи, категорична е Манолова и призова Фандъкова да дойде на един от протестите срещу презастрояването.

Протестиращите обясниха, че в петък са дошли служители на строителна фирма, които започнали да забиват колчета и обяснили, че ще озеленяват пространството. По-късно през деня обаче дошли и бусове, от които извадили заграждения и започнали да ги монтират.

Ще се борим докрай, за да не позволим строеж в зелените площи и върху детската площадка, каза организаторката на протеста.

Манолова припомни, че миналата година, непосредствено преди местните избори, отново е имало протести срещу застрояване на зелени площи в Обеля, като тогава е ставало въпрос за съседно каре.

Тихомир Василев, който е от учредителите на "Изправи се.БГ" и организатор на протестите миналата година обясни, че тогава е имало общо шест срещи с преговори, за да се спре строежът в съседната зелена площ.

Четири срещи с главния архитект на София Здравко Здравков, една среща с Йорданка Фандъкова, кметът на район Връбница Младен Младенов и главния архитект Здравко Здравков, както и една среща с кмета на район Връбница, обясни Василев.

Тагове: Новини