Начало/Мая Манолова: Първото решение на новия парламентнека да е за пенсионерите и хората с увреждания

Мая Манолова: Първото решение на новия парламентнека да е за пенсионерите и хората с увреждания

30.11.2021

Лидерът на гражданска платформа „Изправи се. БГ” Мая Манолова призова първото решение, което ще вземе новото Народно събрание, да бъде за възрастните хора и за тези с увреждания. Да гласуват надбавката от 120 лв. да се запази поне за зимните месеци, когато са най-високи сметките за ток, парно, природен газ и вода, както и заради летящата нагоре инфлация.

Хората наистина са притеснени как ще оцелеят през зимата и би било добър знак, ако следващият парламент гласува първото си решение с надбавки от 120 лв. за хората с увреждания и за пенсионерите. Друго възможно решение, в краен случай, е да няма нито един човек, който да получава по-ниска пенсия, независимо от какъв вид е тя, каза във видео обръщение председателят на гражданската платформа.

Манолова призова партиите, които участват в преговорите за съставяне на правителство, да изпълнят ангажимента, който публично поеха към гражданите на България, а именно първият проект за решение да бъде или надбавка плюс 120 лв. за януари и останалите месеци, или допълнителна добавка към пенсиите, така че никой през януари да не получава по-малко от сумата, която преди е получавал.

Не смятаме, че това ще бъде особен проблем за бюджета, защото тази 1/12,  с която се разполага на месечна база, тъй като няма да има приет бюджет през декември, беше осигурена за хората. Няма да е проблем и сега, ако парламентът развърже кесията за тези, които са най-ощетени през тежките зимни месеци, поясни Манолова и разказа как телефоните в офиса на „Изправи се.БГ” са прегрели от обаждания на пенсионери затова, че от януари ще получат по ниски пенсии от тези, които получават в момента.

Наистина, това е така, защото от 25 декември влиза в сила преизчислението на пенсиите, което приехме през септември. Но с надбавката от 120 лв. реално хората – и тези с по-ниски пенсии, и тези с по-високи, получават сега повече, отколкото ще получат през януари, ако властта не предприеме мерки. Получава се така, че хората с увреждания над 90 % ще получават с 60 лв. по-малко, защото те сега са на 290 лв., а тези 230 лв, които ще получат с преизчислението, реално са с 60 лв. по-малко. Хората, които са на минимална пенсия, която досега беше 300 лв., сега ще получават 370 лв., колкото ще стане минималната пенсия. Същото важи и за средната пенсия, която ще бъде 573 лв. след преизчислението, но в момента хората получават 486 лв. плюс 120 става 606 лв. Тоест те ще бъдат ощетени с 33 лв. Изобщо повечето от пенсионерите ще получават по-малка сума през януари, ако правителството не вземе мерки, обясни още Манолова.

Видеото с обръщението на лидера на Изправи се.БГ можете да видите тук

Тагове: Новини