Начало/Работниците от „Спарки” – Ловеч: Лъжа е, че сме получили заплати

Работниците от „Спарки” – Ловеч: Лъжа е, че сме получили заплати

18.01.2020

 Служителите на фирма „Спарки – Елтос“ в гр. Ловеч, които не са получавали заплатите си от месеци, изпратиха опровержение до гражданската платформа „Изправи се.БГ“ относно твърденията на социалния министър Деница Сачева, публикувани в някои медии, че са им изплатени 4,1 млн. лева благодарение на Главна инспекция по труда (ИА ГИТ).

В свой коментар до платформата Красимир Ангелов, който е един от организаторите на служителите в борбата им да получат своите възнаграждения, заявява:

"Изказването на министър Сачева не е съвсем коректно. Вярно е само, че ИА ГИТ са пуснали писмо на 13.01.2020 г., с което ни уведомяват защо скандално и незаконно са изтеглили молбата до Ловешкия окръжен съд по чл. 625 от Търговския закон и посочват, че ако не се изплатят възнагражденията на работниците и служителите, ще я подадат отново между края на януари и средата на февруари. Въпреки това, дори писмото пристигна на 14.01.2020 г. в късния следобед, след като срещата и с г-жа Мая Манолова беше приключила, така че никой от нас не знаеше за него.

Що се отнася до Мая Манолова, истината е, че още на 08.01.2020 г ние я поканихме на срещата на 14.01.2020г., тъй като тя работеше по този закон и единствена ни обърна внимание. Така че, нямаше нужда да събира никого, ние я чакахме. Ако институциите си бяха свършили работата и не бяха изтеглили молбата в нарушение на закона, тя нямаше да бъде тук.

Що се отнася до изплащането на заплати за 4,1 милиона лева, става въпрос за шест неизплатени заплати през 2016 г. Те бяха изплащани през 2017 г. и 2018 г., но не благодарение на Инспекцията по труда в Ловеч, а защото фирма „Спарки Елтос“ взе пореден кредит и отново заработи. Това се случи след преговори на собствениците с работниците и няма да позволим Инспекцията в Ловеч да си приписва заслуги, каквито няма.

Сега казусът е друг - неизплатените заплати са за от 7 до 10 месеца, като на 31.10.2019 г. 99% от персонала напусна поради неизплатени заплати, приканени любезно от собственика.

Явно госпожа Сачева не е информирана коректно и в детайли."

От „Изправи се.БГ“ застават твърдо зад исканията на служителите на ловешката фирма в борбата им да получат възнагражденията си. След срещата на председателя на гражданската платформа Мая Манолова с работниците, Главна инспекция по труда в Ловеч пое ангажимент, че ако до 03.02.2020 г. заплатите не са изплатени, ще бъде внесено искане за обявяване на фирмата в несъстоятелност, за да могат хората да получат възнагражденията си от Фонда за гарантиране на вземанията при несъстоятелност.

Тагове: Новини