Начало/Изправи се.БГ търси информация за раздадените кредити от ВиК холдинга

Изправи се.БГ търси информация за раздадените кредити от ВиК холдинга

07.12.2021

Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова изпрати заявление за достъп до обществена информация до създадения през 2020г. Български ВиК Холдинг с искане за информация за отпуснатите от холдинга кредити за периода от 01 май до 06 декември 2021г. на всеки ВиК оператор, както и за причините и условията, при които са отпуснати кредитите.

Припомняме, че в комисията за ревизия в 45-тия Парламент стана ясно, че ВиК холдингът е раздал 83 млн. лв. на 6 ВиК дружества за заеми и като средства за увеличаване на капитала. В случая с ВиК – Добрич се увеличава капиталът на ВиК оператора с 20 млн. лв. и в същото заседание се взима решение за намаляване на капитала със същите 20 млн. лв. като сумата остава безвъзмездно за дружеството.

ВиК Холдингът беше създаден през 2020г. от кабинета Борисов като му бяха предоставени 1 милиард лв. за изграждане и ремонт на водоснабдителната и канализационната инфраструктура. Вместо това холдингът служи основно като средство за предоставяне на евтини заеми на затънали ВиК дружества.

Предвид тежката ситуация с ръста на цената на тока през последните месеци, увеличените разходи за ВиК операторите, предстоящото приемане на бизнес-плановете на ВиК дружествата за периода 2022-2026г, както и вече създадената практика да се раздават пари на дружествата при неясни правила, е важно обществеността да е наясно в какво състояние са ВиК-тата, какви средства и за какво получават.

Текстът на заявлението за достъп до обществена информация можете да намерите тук

Тагове: ВиКНовини