Начало/Сигнал от „Бул Био“ до Манолова: СЗО може да затвори лабораторията, произвеждаща БЦЖ ваксината и змийския серум

Сигнал от „Бул Био“ до Манолова: СЗО може да затвори лабораторията, произвеждаща БЦЖ ваксината и змийския серум

09.09.2021

През месец февруари 2022 г. Световната здравна организация (СЗО) ще провери лабораторията на държавното дружество „Бул Био“ за производство на змийски серум и БЦЖ ваксина. Лабораторията може да бъде затворена от СЗО, защото не е изпълнено нито едно от изискванията на организацията по време на двугодишния срок, който беше даден на лабораторията, да приведе производството си в съответствие с медицинските и технологичните стандарти.

Това стана ясно на заседанието на Комисията по ревизията на 8 септември, на което пред председателя Мая Манолова и членовете на комисия беше представен сигнал от предходен изпълнителен директор за нарушения в държавното дружество „Бул Био“. Сигналът е за твърдени неправомерни действия на сегашното ръководство на дружеството, свързани както с производството на БЦЖ ваксината и змийския серум, така и с изразходване на средства за строителни дейности, възлагане на строителство и ремонти без обществени поръчки и без проведени пазарни проучвания.

Змийският серум, произведен през октомври и декември 2020 г., по данни на служители на производителя, не отговаря на изискванията и е с лошо качеството. Носят се туби с дестилирана вода в други лаборатории и по този начин се произвеждат „стерилни“ продукти, става ясно от сигнала.

От 2019 г. лабораторията работи сама на пазара и 140 държави, през УНИЦЕФ, се ваксинират с БЦЖ ваксина от лабораторията, подчерта жалбоподателят Николай Борисов.

Борисов допълни, че ремонт на лабораторията е трябвало да се направи още през 2015 г. и да е готов през септември 2020 г. За целта са закупени машини за около 20 млн. лв. Тези машини обаче не се съхраняват при специални условия и са оставени в двора на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), обясни още жалбоподателят.

Той посочи, че около „Бул Био“ гравитират фирми за ремонт, на които е даден без търг ремонтът на цялата сграда на Националния център за заразни и паразитни болести, независимо от факта, че „Бул Био“ е настанена само в няколко помещения от нея. Една от тези фирми е ремонтирала две тоалетни за 34 хил. лв., а ремонтът на лабораторията, по мои разчети, би следвало да възлиза на между 1,5 млн. лв. и 2 млн. лв., заяви пред комисията Борисов.

Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров посочи, че „Бул Био“ е сключила договори за 1 886 000 лв. за строително-монтажни работи, като не са изпълнявали разпоредбите на Закона за обществените поръчки и разчитат на запитване до Агенцията по обществени поръчки. На първо място са класирани изпълнители с неизгодно икономическо предложение, каза Петров.

По отношение на змийския серум той заяви, че проба от него е изпратена за изследване на активното действие на лекарствения продукт в Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ). Пробата е дадена с приемо-предавателен протокол, без производствена опаковка, в найлонова торбичка, което не отговаря на изискванията, обясни зам.-министърът и добави, че резултати все още няма, защото изпитванията трябвало да се извършат върху мишки и няколко лаборатории, включително в чужбина, са отговорили, че не правят такива изпитания.

На изслушването присъства и представител на ДАНС. Председателят на комисията Мая Манолова и зам.-министърът на здравеопазването уточниха в края на заседанието, че проверката на МЗ по изложеното в сигнала продължава и Комисията по ревизията ще бъде информирана за резултатите.

Тагове: Новини