Начало/Солидарна България: „Тук пак ще има паметник!“

Солидарна България: „Тук пак ще има паметник!“

09.05.2024

С цветя и надпис върху оградата на паметника на съветската армия „Тук пак ще има паметник!“ от коалиция “Солидарна България” почетоха 9 май.

Председателят на “Солидарна България” Ваня Григорова, заедно с водачи на листи на обединението, сред които Мая Манолова, ръководителят катедра Нова история в СУ Александър Сивилов, Георги Кадиев, преподавателят в УНСС Владимир Вълков, гражданският активист Никола Вапцаров, журналистите Валентин Кардамски и Симеон Миланов и кандидати за народни представители поднесоха цветя на паметника на съветската армия в София по повод деня на победата и деня на Европа.

„За мен този празник е един от най-важните в световната история, защото тя води до един много дълъг мир в Европа и в целия свят. И когато сме пред този паметник е важно да помним какво означава той. Въпреки че беше отстранен, това е паметник на мира в Европа.“ – заяви историкът доц. Александър Сивилов, който завежда катедрата по Нова история в Софийския университет и е водач на листата на обединението за софийския 24-ти район.

От “Солидарна България” символично облепиха оградата, поставена около паметника с цветя и изписаха надписа „Тук пак ще има паметник!“, за да демонстрират категоричната си позиция, че най-високата скулптурна група от паметника е премахна противозаконно и монументът трябва да се възстанови в оригиналния си вид.

„Европа е създадена и начертана като Европа на принципите и законите. Това тук обаче е беззаконие, вандализъм, талибанщина, която проявиха партиите от сглобката. Затова ние продължаваме борбата срещу незаконното нарязване и демонтиране на Паметника на Съветската армия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург“ – категорична беше Манолова. Припомняме, че „Изправи се.БГ“ спечели делото срещу премахването на монумента в АССГ, но по-късно, по жалба на областния управител на София, ВАС се произнесе, че гражданската платформа и общинският съветник Войслав Тодоров нямат правно основание за обжалване на незаконните действия на Областната администрация.

Припомняме, че в Столичния общински съвет Ваня Григорова заедно с общински съветници от различни политически сили предложиха референдум за съдбата на Паметника в Княжеската градина в София, който и до момента не е разгледан от съветниците в столицата.

„Искането ни за провеждане на местен референдум за съдбата на Паметника беше внесено в Столичния общински съвет, но и до момента не се допуска за разглеждане. Първо унищожиха Паметника абсолютно незаконно, после потискат всякаква възможност за допитване до гражданите дали и до колко този паметник има място в столицата на България“ – заяви Григорова.

Тагове: