Начало/Становище за ЧСИ

Становище за ЧСИ

24.07.2020

До г-жа Цвета Караянчева

Председател на 44 НС

До г-жа Даниела Дариткова

Председател на ПГ на ГЕРБ в 44 НС

До г-жа Корнелия Нинова

Председател на ПГ „БСП за България“

в 44 НС

До г-н Мустафа Карадайъ

Председател на ПГ на ДПС в 44 НС

До г-н Искрен Веселинов

Съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“

В 44 НС

До г-жа Гергана Стефанова

Председател на ПГ

„Воля – Българските родолюбци“ в 44 НС

 

СТАНОВИЩЕ

от гражданска платформа Изправи се.БГ

Адрес: 1000, София, ул. Дякон Игнатий №4 ап. 7; тел: 0988157354;

e-mail: [email protected]

Относно: законопроект за изменение на ГПК с вх. №054-01-67 от 10.07.2020г, приет на първо гласуване от НС на 22.07.2020г.

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

На 22 юли 2020г. Народното събрание прие на първо четене изменения в Гражданския процесуален кодекс с вх. №054-01-67 от 10.07.2020г, внесени от Валери Симеонов и група народни представители. С измененията се дава възможност на частните съдебни изпълнители да събират несъдебни дългове преди длъжникът да е осъден по законовия ред.

Това отваря възможности за множество злоупотреби от страна на ЧСИ, включително за събиране на недоказан дълг под внушението, че той е вече одобрен от съда. В масовия случай хората няма да знаят, че още не са осъдени, а че се търси дълг само по твърдения. Рискът е за обикновените хора да се създаде привидност за осъждане. При недостатъчна запознатост със законодателството на страната за мнозинството от българските граждани търсенето от ЧСИ би означавало, че те вече са осъдени и ще се стигне до злоупотреби и плащане и на недължими задължения. Със законопроекта се дава възможност ЧСИ да търси гражданите въз основа единствено на твърдение на кредитора, за който няма задължение да представя документи, доказващи дълга. Така частните съдебни изпълнители ще могат да събират несъществуващи дългове, погасени по давност и вече платени задължения или суми, произтичащи от неравноправни клаузи в договорите.

Лобистката цел на законопроекта е гражданите, получавайки покана за доброволно изпълнение от съдебен изпълнител, да бъдат въведени в заблуждение, че въпросът с доказаността по основание и размер на претенцията вече е решен в съда, тъй като основната функция на съдебните изпълнители е именно да привеждат в изпълнение влезли в сила и подлежащи на изпълнение съдебни актове, т.е. адресата на тази покана да се почувства заплашен от репресията, която държавата е делегирала на съдебните изпълнители за принудително събиране на вземанията. Още повече, че законопроектът предвижда възможност съдебният изпълнител да търси и лично да разговаря с длъжника, както и да му изпраща и повторна покани за доброволно изпълнение.

Предложеният законопроект има единствена цел да облагодетелства частните съдебни изпълнители, колекторски фирми, банкови и кредитни институции, монополни дружества, които имат интерес да събират претендираните си вземания от българските граждани без да се гарантира конституционното право на защита на потребителите и без произнасяне на българския съд.

Законът ще облагодетелства частните съдебни изпълнители с милиони левове, които ще получават възнаграждение за „услугата“ минимум 10% от събрания дълг.

Приетите на първо четене текстове ще ударят стотици хиляди български граждани, които в момента са жертва на колекторски фирми, монополисти, банки и фирми за бързи кредити, чиято цел е да оглозгат до кокал засегнатия от кризата български народ.

Призоваваме вносителите да оттеглят законопроекта, а ако това не се случи, народните представители от всички парламентарни групи трябва да отхвърлят този законопроект при второто гласуване в пленарна зала. Той нарушава правата на българските граждани, облагодетелства силните на деня – частни съдебни изпълнители, колекторски фирми, финансови институции, монополни дружества, и е в противоречие с обществения интерес.

 

С уважение,

Мая Манолова

Председател на Изправи се.БГ

Тагове: Новини