Начало/Съдът задължи ЦИК да записва резултатът от машините

Съдът задължи ЦИК да записва резултатът от машините

24.02.2023

Манолова от ЛЕВИЦАТА!: Гласувайте с машини, вълшебните флашки ще покажат измамите

Административният съд в София отмени решението на ЦИК за неотчитане отделно на машинния вот от общия резултат в секциите по жалбата на ЛЕВИЦАТА! и другите жалбоподатели.

В решението си АССГ потвърждава законовото изискване да се отчита и записва резултатът от машинното гласуване отделно от хартиеното, като така се дава възможност и за контрол на резултата от изборите и призовава ЦИК да спазва закона и да приеме правила в защита на честните избори.

Нещо повече в становището си съдът се произнася, че издаването на машинен протокол, макар и да не е задължително, но не е и забранено съгласно закона.

След решението на съда Мая Манолова, която представляваше ЛЕВИЦАТА! по делото, заяви:

"След това заседание мога да кажа респект на АССГ, законът победи. Позор за ЦИК, които приха поредно миниращо честността на изборите решение и е позор за хартиената коалиция - ГЕРБ, ДПС, представителите на Нинова и част от ИТН.

Уважаеми граждани, гласувайте с машини на 2 април. Така, ако някой се опита да ви открадне гласа, да бъде хванат от вълшебните флашки, които ще покажат истината за кражбата на вот и за манипулациите."

Тя допълни, че ще настояват навсякъде, където има адекватни почтени секционни комисии да принтират и приложат принтиран машинния протокол. Но дори тези, които не го направят, ще бъдат заплашени от разкриване на машинации, защото ще се публикуват резултатите от флашките на сайта на ЦИК и РИК.

Решението на съда Манолова определи като "пълна победа на обжалването от страна на ЛЕВИЦАТА!"

Цялото обръщение на Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА! след решението на съда можете да намерите тук

Тагове: