Начало/С призив за „Бойкот на златните яйца“ ЛЕВИЦАТА! започна кампания АнтиСПЕКУЛА

С призив за „Бойкот на златните яйца“ ЛЕВИЦАТА! започна кампания АнтиСПЕКУЛА

22.02.2023

„Започваме кампанията „Бойкот на златните яйца“. За Бога, братя, не купувайте златните яйца.“ За това призоваха от лявата платформа ЛЕВИЦАТА! с акция пред една от големите вериги у нас. Акцията е част от кампанията на формацията АнтиСПЕКУЛА, която е насочена срещу спекулативното завишаване на цените в хранителните вериги, а стартът й бе поставен с призив към гражданите да не купуват скъпите яйца до Великден. Протестът е една от мерките за намаляване цените на основните хранителни продукти така, че да направи стойностите по-поносими за потребителите. Кампанията започна в една от големите хранителни вериги и, в интерес на справедливостта, ще продължи и в останалите хипермаркети в следващите дни, като на фокус ще бъдат други основни хранителни продукти, като сирене, кашкавал.
За решаването на проблема с високите цени от ЛЕВИЦАТА! представиха и свои законодателни предложения, които ще внесат в следващия парламент. С ред тях са таван на цените на десет продукта от малката потребителска кошница – 5% надценка на цената на стоките, на която влиза в магазините, както и задължение на търговските вериги да показват доставната и продажната цена на продуктите. От коалицията подчертаха, че ще се борят за 5% надценка от доставната цена, а не 10% печалба, каквито предложения имаше, защото сега от 50% надценка на яйцата, от търговските вериги обясняват, че 47% им били разходите и само 3% е печалбата.
Сред мерките, които целят да спрат спекулата с цените на хранителните продукти е и създаване на „КОНПИ на спекулата на цените“ - разследващ орган, който да е на терен и да налага сериозни санкции при установено нарушение и спекула с цените, особено на основните продукти.
Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА! обяви, че това са „яйцата Фаберже на търговските вериги“. По думите ѝ търговските вериги са писаното яйце на българската държава, защото получиха на няколко пъти много сериозна подкрепа от държавата и българските данъкоплатци: 10 млрд. лв. за компенсации за тока, от които не малка част за търговските вериги, както и средства по КОВИД мерки. Корпоративният данък е най-ниският в Европа. Нямат никакви пречки да си изнасят печалбата в чужбина и част от тях са удвоили печалбите си в последните години на криза.
Само по отношение на яйцата Манолова изчисли, че поскъпването им е с 60-70% заради огромната надценка и попита риторично дали вместо 63ст, колкото струват на потребителите, веригите не купуват тези яйца за 20-30 стотинки.
Кампанията АнтиСПЕКУЛА Мая Манолова вижда като продължение на кампанията от лятото на миналата година, когато от гражданската

Тагове: