Начало/Татяна Дончева и Мая Манолова се срещнаха с туристическия бранш от Северното Черноморие

Татяна Дончева и Мая Манолова се срещнаха с туристическия бранш от Северното Черноморие

20.03.2021

Електронни визи, ваучери за българския турист и програма за нисколихвени заеми бяха обсъдени като възможни и спешни мерки за изход от COVID кризата в брашна.

Водачът на листата за Варна Татяна Дончева и Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ се срещнаха с представители на туристическия бранш от Северното Черноморие.

Браншовите организации подчертаха, че сред най-големите проблеми е лошото управление на COVID кризата в сектора и това, че държава все още няма официално обръщение към водещите си туристически пазари, в което да ги покани за летния сезон.

Липсва и яснота какви точно ще за изискванията и мерките за туристите при старт на сезона. Превозвачите изразиха безпокойство, че решенията от страна на правителството се взимат от ден за ден, без да се проявява про-активност и да се взимат предвид законовите срокове, в които те могат да организират чартъри или автобусен транспорт.

Браншът се притеснява и от факта, че от 16 март миналата година е ограничен достъпа на руснаци при нива на заболеваемост, които са по-ниски от тези на други държави. Руският пазар остава най-важен за летния морски туризъм, тъй като броят нощувки и средният чек, оставян от тях в страната ни е най-висок.

По думите на бранша проблемите в сектора са много и трупани с години, а държавата не трябва да забравя, че летният морски туризъм представлява 70% от общия туризъм за страната и в момента губим позиции за един разработен продукт.

Като основни проблеми в момента представителите на туризма посочиха липсата на ликвидност да отворят хотелите, липсата на персонал и тромавите административни процедури, които от една страна затрудняват комуникацията между бранша и държавното управление, а от друга възпрепятстват туристите. По тази последна точка например на срещата беше отправен апел за разрешаването на издаване на електронни визи за чужденци по примера на Гърция и Кипър.

При условие, че пандемията поставя под въпрос успешния летен сезон, туристическият бранш вижда спасение във вътрешния пазар чрез раздаването на т.нар. туристически ваучери, като те обаче имат право да се използват не само за държавни почивни станции, а и в частни хотели. Според тях това е една лесна стъпка, която ще бъде като искра в двигателя на икономиката. Друг проблем е липсата на подкрепа от Българската банка за възстановяване и развитие, която по никакъв начин не извършва своята роля, както и липсата за механизъм за предоговаряне на кредити от страна на търговските банки.

Всички предложени мерки са работещи при едно експертно управление на сектора в лицето на нов министър на туризма и здравословна бизнес среда, в която ваучери и други подпомагащи механизми не отиват при избрани. Възможно е към есента да се предприемат мерки за въвеждането на електронни визи и програма за нисколихвени кредити за туризма, каза Дончева и пое ангажимент след изборите отново да се срещне с бранша и да съдейства за реализира на техния план за излизане от кризата.

В Плана за възстановяване и устойчивост туризмът не е залегнал и основните проекти отново са за бетон, асфалт и тръби, подчерта Манолова.

Тагове: Новини