Начало/Послания/ИЗПРАВИ СЕ.БГ ЗА СВОБОДА НА МЕДИИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ

ИЗПРАВИ СЕ.БГ ЗА СВОБОДА НА МЕДИИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ

23.09.2019

ИЗПРАВИ СЕ.БГ не приема за нормално България да е на 111-то място по медийна свобода. Голяма част от медиите бяха принудени да служат на властта, а непрозрачната им собственост допринася за все по-лошото качество на демокрацията.

Все по-чести стават случаите на уволнени журналисти заради неудобни въпроси, на купуване или закриване на свободни медии, на използване на овладените медийни канали за потулване на важните обществени теми и прикриване на измами и злоупотреби.

Контролните и регулативните органи се използват не за осигуряване на нормална медийната среда, а като бухалки и  средство за саморазправа.

При изпълнителна власт, зависима не от закона, а от икономически и политически интереси, при законодателна власт, произтичаща не от волята на гражданите, а от волята на работеща за партиите изборна администрация, медиите следва да са инструментът в полза на гражданите. Но те са инструмент на големите - олигарсите, партиите, приятелските кръгове на властта, монополистите. Очевидно механизмите за контрол и удържане на властта - да не се изроди в абсолютна - са слаби.

Единствен друг начин за озаптяване на безконтролната власт остава гражданският натиск.

ИЗПРАВИ СЕ.БГ се създава именно затова – за гражданско обединение и граждански натиск зад каузите, инициативите и правата на гражданите. Демокрацията може да оцелее, само  когато гражданите са активни, борят се за независими институции, работещи в публичен интерес и подкрепят медиите и хората, които изразяват свободно мнението си.

ИЗПРАВИ СЕ.БГ е платформа и територия на свободното слово, място, където свободни журналисти да могат да изразяват позициите си, да правят разследвания, да осветяват зависимостите, злоупотребите с български и европейски средства, действията на органи, самоцелно ограничаващи свободата на гражданите.

Тагове: Послания