Начало/Послания/ИЗПРАВИ СЕ.БГ за съдебна реформа и върховенство на правото

ИЗПРАВИ СЕ.БГ за съдебна реформа и върховенство на правото

23.09.2019

ИЗПРАВИ СЕ.БГ смята, че липсата на независима и справедлива съдебна система години наред изкарва гражданите на улицата. Гражданският протест е срещу отказа на управляващия кръг и обръчите му да прекратят политическата намеса върху съда и прокуратурата.

Ние подкрепяме искането за провеждане на дълбока съдебна реформа. Крайно време е чрез поправки в Конституцията да се въведе ефективна система за отчетност и отговорност на главния прокурор, за контрол на власт върху власт. Корупцията и зависимостите трябва да бъдат изкоренени от съдебната власт и от всички други органи, институции и власти, а на редовите съдии и прокурори, на редовите служители да се даде свободата да взимат решения без натиск и основани единствено на закона и публичния интерес.

Принадлежността ни към европейската общност е ценност, в която вярваме. Европейският съюз не е само пари и фондове за усвояване. Заставаме зад ценностите и правилата, които представлява ЕС и ще възпираме, чрез граждански натиск и контрол, опитите те да бъдат нарушавани. Като част от гражданското общество ще следим за резултатите от борбата с измамите със средства на ЕС, каквито са задълженията на националните правоприлагащи органи под надзора на Европейската прокуратура.

ИЗПРАВИ СЕ.БГ ще работи за това България да спазва принципите и правилата на добро управление в консенсус с гражданското общество в рамките на Европейския съюз.

Тагове: Послания