Начало/Манолова: Топлофикация да не се опитва да начислява със задна дата по-високи сметки и от потребителите си

Манолова: Топлофикация да не се опитва да начислява със задна дата по-високи сметки и от потребителите си

08.12.2021

За периода с най-ниска цена на природния газ Топлофикация ще получи допълнителни 40 млн. лв и може да начисли по-високи сметки на столичани след решение за повишаване на цените за ток и парно със задна дата

КЕВР излезе с решение за увеличаване във задна дата на цената на топлинната и електрическата енергия на Топлофикация София за периода 1 юли 2019г. – 31 март 2020г. Така дружеството ще получи от фонд „Сигурност на електроенергийната система“ допълнително средства за миналия период в размер на най-малко 39,2 млн. лв. и има право със задна дата да начисли и да поиска от потребителите да върнат сумите, които са получили през юни 2020г. от намалената цена на парното. Това стана ясно от позиция на председателя на гражданска платформа Изправи се.БГ Мая Манолова.

„Това е схема за събиране на допълнителни пари от страна на Топлофикация по модела, прилаган успешно досега от ТЕЦ-овете свързани с Ковачки.“ – пояснява Манолова. Начинът е прост – обжалва се решението на КЕВР за одобряване на цена за регулирания пазар, решението пада в съда, а КЕВР одобрява по-висока цена за вече изминал период. Така Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ изплаща допълнителните суми с вноските от „задължение за обществото“, които събира от производителите на ел.енергия. Така вместо по-ниски сметки за потребителите с по-ниска такса „задължение за обществото“, парите изтичат по схемите на ТЕЦ-овете.

Припомняме, че тази схема беше разкрита от комисията за ревизия в 46-тия парламент, където стана ясно как 10 топлофикации, свързани с Христо Ковачки, са получили 43 млн. лв. със задна дата за цени на тока, които са жалили за 2017г. Същевременно с това, когато обикновени граждани спечелят дела срещу неоснователно високи сметки КЕВР никога не е взимала решение за намаляване на битовите сметки със задна дата.

По същия начин през 2019г. Топлофикация – София обжалва определената цена за електрическа и топлинна енергия и печели делото. Така, след поевтиняването на природния газ с над 40%, вместо по-ниски цени за ток и парно, Топлофикация постига значително увеличаване на цената си за ел.енергия и напълно анулира поевтиняването на парното за периода юли 2019г. - март 2020г. Това уточняват в позицията си от Изправи се.БГ и припомнят, че при решението за намаляване цената на природния газ Борисов обяви постигнатото за „безпрецедентно“ и най-ниската цена в Европа. Вместо по-ниски сметки за потребителите, обаче, ползите остават единствено за топлофикационните дружества.

Манолова е категорична, че на тази схема с повишаването на цените със задна дата трябва да се сложи точка. Какъв е смисълът от КЕВР, ако цената на ел.енергията се определя от съда и то в ущърб на гражданите. Това поставя въпроса дали Комисията изобщо защитава решенията си в съдебна зала.

След съдебното решение в полза на Топлофикация - София и определените нови цени на електрическата и топлинна енергия за 2019-2020г. дружеството не само ще получи 40 млн. лв от фонд „Сигурност на електроенергийната система“, но и може да начисли обратно на абонатите си приспаднатите суми след обявеното намаление на цената на парното през юни 2020г. Подобно действие би било напълно скандално и от Изправи се.БГ настояваме Столичният общински съвет незабавно да вземе решение Топлофикация – София да не предприема действия да начислява и събира разликата в повишената със задна дата цена за парното.

 

За цените на електрическата и топлинната енергия на Топлофикация – София за периода 01.07.2019-31.03.2020г. КЕВР приема три различни решения:

Решение от 01.07.2019г. - първоначалната цена, обжалвана от Топлофикация;

Решение от 26.06.2020г. за намаляване на цената след поевтиняването на природния газ от март 2020г

Решение от 06.12.2021г. за коригирани, завишени цени със задна дата.

Посочената премия по чл. 33а от ЗЕ е част от цялостната цена на ел.енергията и се изплаща на дружеството от фонд „Сигурност на електроенергийната система“