Начало/Траян Господинов: Управляващите доказаха, че не могат да въведат нито една политика

Траян Господинов: Управляващите доказаха, че не могат да въведат нито една политика

31.08.2020

Управляващите доказаха, че не могат да въведат нито една политика. В последните 18 години бяха похарчени 2 млрд. лв. за електронно управление, резултатите обаче са трагични. За сравнение в Естония електронно управление има още през 2003 г., направено за 3 години за 25 млн. лв.

Това заяви Траян Господинов, част от експертите на "Изправи се.БГ", днес по време на събитие на столичния площад „Славейков“.

На събитието на площад "Славейков" председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви партньорите си за следващите парламентарни избори - граждански сдружения, представители на десни формации извън статуквото, адвокат Татяна Дончева, адвокат Минчо Спасов, майките на деца с увреждания от Гражданска инициатива "Системата ни убива", представители на инициативните комитети срещу боклука, срещу презастрояването и за по-чист въздух от различни столични квартали, Батак, Пещера, Пазарджик, Шумен, Варна и други градове.

96% от гражданите в Естония подават електронна декларация, 86% от хората там имат електронна лична карта. За да има електронно управление в България трябва да се започне с безплатен интернет достъп в училища, общински администрации, болници, допълни Господинов.

Той е категоричен още, че е необходима електронна лична карта в България, която се обещава от 5-6 години.

Обществена поръчка за нея така или иначе не се състоя, а българските граждани заслужават електронна лична карта, която позволява лесен достъп до администрации, банкови и телекомуникационни услуги, допълни Траян Господинов.

Третата стъпка е единна информационна система, с децентрализиран модел, така че всяка администрация и всяка услуга за граждани да има своя база данни и да имат връзка помежду си. Това би направило изключително ефективна работата на администрацията и услугите за гражданите. Необходимо е електронно дистанционно гласуване - над 2 млн. българи в чужбина е време да получат правото да упражнят своя вот и да са част от изборния процес, подчерта той.

Тагове: Новини